Drogtester på var
femte arbetsplats
En av fem i LO-opinon jobbar på en arbetsplats där de som söker jobb blir drogtestade innan de anställs. På var femte arbetsplats drogtestas personalen, ibland genom slumpmässiga stickprov och ibland enbart vid misstanke.
Vonna Rådeström är montör och IF Metalls klubbordförande på Seco Tools i Arboga. Där infördes slumpvisa drogtester av personalen den 1 september förra året.
– Verkstadsklubben är emot det. Vi anser att våra ordningsregler är tillräckliga, berättar hon.
Både de som nyanställs och de som är anställda drogtestas på Seco Tools. Vonna Rådeström accepterar drogtester – men tycker att det ska finnas misstanke om missbruk innan de anställda testas.
56 procent i LO-opinion tycker att det är fel med drogtester vid nyanställningar. 40 procent tycker att det är OK – men några vill av dem går bara med på drogtester vid misstanke.
45 procent säger blankt nej till drogtester av de anställda. 53 procent accepterar drogtester mer eller mindre. En stor del av dem kan bara tänka sig drogtester vid misstanke om missbruk.
– Syftet med drogtester ska inte vara att rensa upp bland personalen utan att synliggöra och erbjuda rehabilitering till en människa som inte mår bra, tycker Veronica Krispinsson, nätdisponerare på Teliasonera i Luleå och studie- och ungdomsansvarig på Seko Tele norra.
Britt Nordström jobbar också på Teliasonera i Luleå. Hon är kundombud och suppleant i Sekos klubbstyrelse.
– Det är vanligare med droger nu. Toleransen har ökat. Jag som anställd har en rätt att inte behöva arbeta med påverkade människor, anser hon.
Richard Berglund, truckförare och materialhanterare på Volvo Lastvagnar i Umeå och aktiv i IF Metall, tycker att frågan är om en människas integritet är mer värd än en annan människas liv och hälsa.
– Om det finns misstankar om missbruksproblem som drabbar arbetet, ser jag inga problem med drogtester. Däremot ska testerna inte kunna användas som grund för uppsägning, om personen det gäller väljer att ta emot hjälp med sitt missbruk, tycker han.