– De politiska motsättningarna kring sjukförsäkringen har blivit direkt skadliga. Försäkringskassan har svårt att fatta legitima beslut när varje sjukfall används i den politiska retoriken.

Det anser Irene Wennemo, huvudsekreterare i den parlamentariska socialförsäkringsutredningen, som ska pågå till maj 2013.

Utredningen ska försöka lösa en rad grundläggande frågor, exempelvis om sjukförsäkringen ska ingå i statsbudgeten eller göras fristående, om arbetslöshetsförsäkringen ska bli obligatorisk eller förbli frivillig, och vem som ska anses för sjuk för att kunna försörja sig själv.

Det breda upplägget och den långa tiden för utredningen har skapat förväntningar på en grandios överenskommelse, i klass med den om pensionsreformen på 1990-talet.

Irene Wennemo tonar ner förväntningarna – hon tror att tiden för så stora reformer är över – men pekar ut fem områden där hon anser att uppgörelser bör gå att nå.

Det främsta av dessa är begreppet arbetsförmåga och tidsgränserna i sjukförsäkringen. Kring dem har den politiska striden rasat oavbrutet sedan regeringen införde nya regler 2008.

– Det vore oerhört värdefullt med en samsyn kring arbetsförmåga och tidsgränser, säger Irene Wennemo. Det är väldigt skadligt att, som nu, varje sjukfall kan användas i den politiska retoriken.

I det nuvarande klimatet är det omöjligt för Försäkringskassan att fatta beslut som uppfattas som legitima, anser Irene Wennemo, som jämför med immigrationspolitiken: De flesta är överens om att vissa villkor för uppehållstillstånd måste ställas, men så fort ett konkret fall där reglerna tillämpas lyfts fram rasar enigheten samman.

– Att en samsyn kring sjukförsäkringen är nödvändig förstår allt fler på den borgerliga sidan. Och Socialdemokraterna inser att om de kritiserar varje fall där någon nekats ersättning bygger de upp orimliga förväntningar på vad de själva kan åstadkomma. De vill inte tillbaka till det gamla.

Också frågan om obligatorisk arbetslöshetsförsäkring är politiskt laddad. Tre borgerliga partier är starkt för en obligatorisk försäkring, ett (Moderaterna) har svalnat i sin entusiasm, och från de fackliga organisationerna har motståndet varit hårt.

– Men nu säger facken inte lika tydligt nej längre, hävdar Irene Wennemo. För dem är det viktigaste att få bort de differentierade avgifterna till försäkringen.

De tre övriga områden där Irene Wennemo tror att kompromisser är möjliga är ett nytt sätt att beräkna ersättningsgrundande inkomst med hjälp av månatliga inkomstuppgifter från arbetsgivarna, bättre stöd för sjuka som inte har någon arbetsgivare, och arbetslivsinriktad rehabilitering. I den sistnämnda frågan hoppas hon på en uppgörelse mellan arbetsmarknadens parter.

Än så länge har dock inga politiska ställningstaganden gjorts i Socialförsäkringsutredningen, där alla riksdagspartier (nu även Sverigedemokraterna) är representerade. I stället har utredningens sekretariat börjat med att beskriva vilka utmaningar sjukförsäkringen och arbetslöshetsförsäkringen står inför, i hopp om att politikerna först ska kunna enas om problemformuleringarna.

Till utmaningarna hör de allt fler äldre, den ökade psykiska ohälsan bland unga och de ökade kraven på utbildning och social förmåga i arbetslivet. Men också förändrade värderingar, där svenskarna skiljer ut sig genom att sätta självförverkligande och egna livsprojekt framför rent materiella värden.

– I dag ställer människor stora krav på individuella lösningar inom skolan och vården, säger Irene Wennemo. Men i sjukförsäkringen och arbetslöshetsförsäkringen finns inte det utrymmet. Olika livsprojekt, som att starta företag eller jobba som volontär utomlands, gör att du förlorar ditt försäkringsskydd. Så måste det kanske inte vara.