Stig Malm kritiserar ”stalinistisk” S-process
Flera ombud till S-kongressen kritiserar slutenheten och schackrandet mellan distrikten i jakten på en ny partiledare.
– Det är rent stalinistiskt, säger förre LO-ordförande Stig Malm, som är ett av ombuden.
– Det är ett rent spektakel som är ovärdigt ett socialdemokratiskt parti att behandla folk på det här sättet. Vi är valda för att gå dit och välja en partiledare, inte för att gå dit i stalinistisk anda och rösta på det vi blivit tillsagda, säger han.
– Jag är vald av medlemmar i en valkrets, där 17 ombud kandiderade och fem skulle väljas. Det var en stor apparat med alla medlemmar inblandade, och sen håller vi på med det här apspelet, det är förfärligt. Jag skäms över att vara socialdemokrat, sade han.
Stig Malm anser att de partidistrikt som nu blockerar valet av ny partiledare måste ta sitt ansvar och öppet presentera sina kandidater.
– Miljöpartiet har sju att välja på när de väljer nya språkrör. Kommunal med 600 000 medlemmar hade två att välja på. Och brittiska Labour hade flera kandidater, men vi håller på som om vi fortfarande är starkt knutna till Sovjetunionen, säger Stig Malm, utan att förklara vad han menade med ”fortfarande”.
Även andra ombud är kritiska.
– Det här känns inte kul, säger förre justitieministern Anna-Greta Leijon till TT.
Hon efterlyser nu en ordentlig diskussion om hela processen. Riksdagsledamoten och ombudet Kent Härstedt är stolt över att vara ombud.
”Frågan är bara — vad det är kongressen skall ta ställning till? Jag är djupt skeptisk till den process som nu äger rum för att vaska fram ny S-ledare. S måste starta en förnyelseprocess som också måste inbegripa valprocesser och partiets inre kultur!” skrev han på Facebook.
Ett av Blekingedistriktets ombud, Björn Fries, kritiserar distriktens hantering.
– Vad jag förstår av folk jag talat med så pågår ett schackrande mellan olika distrikt som jag tycker genuint illa om, sade han.
Avgående partiledaren Mona Sahlin tycker också att processen borde vara öppen, men tycker inte att Stig Malm är rätt person att tala om det.
– Jag kommer ihåg hur öppen processen brukar vara när man väljer LO-ordförande, sade hon sarkastiskt.
Valberedningens ordförande Berit Andnor vill inte kommentera kritiken.
Däremot försvarar socialdemokrater som finns med i kandidatspekulationerna processen.
– Jag har inga synpunkter på valberedningen. Det är viktigare att alla känner sig med på vagnen än att det går fort. Det kommer nog att bli bra till slut, säger Mikael Damberg.
– Vi har en demokratisk process i partiet och den är inte klar än, säger Veronica Palm. Vi väljer en valberedning som kommunicerar med partiledningarna i de olika distrikten. Det är en demokratisk struktur inom partiet.
Inte heller Sven-Erik Österberg vill kritisera valberedningen.
– Det vore förmätet, säger Österberg, som dock medger att det börjar bli kort om tid, för den som föreslås, att förbereda sig inför kongressen.