Slitigt att jobba i butik
Att jobba i livsmedelsbutik kan vara slitsamt för kroppen — helt i klass med tungt industriarbete. Och det är framför allt kvinnor som drabbas, för det är oftast de som sköter den monotona arbetsuppgiften att sitta i kassan.
– De som arbetar mer än 80 procent av tiden i kassan är de som har absolut mest problem med värk i axlar, nacke och leder. Dessutom finns det psykosociala faktorer som gör att det jobbet är extra slitsamt, säger Kerstina Ohlsson, forskare inom arbets- och miljömedicin vid Lunds universitet.
Tillsammans med kollegan Istvan Balogh har hon gjort en studie över 2 045 livsmedelsbutiksanställdas fysiska krämpor. I studien deltog 445 män och 1 600 kvinnor. De fick svara på utförliga enkätfrågor, och 433 personer underkastades dessutom ergonomiska mätningar och fysundersökningar.
– Det visade sig att de fysiska påfrestningar som anställda i livsmedelsbutiker utsätts för är helt jämförbara med relativt tungt industriarbete, säger Kerstina Ohlsson.
Men det kan vara knepigt för butiksanställda att få sina skador godkända som arbetsskador, eftersom Försäkringskassan klassar arbetet som ”lätt och rörligt”. Martine Syrjänen Stålberg, arbetsmiljöombudsman på Handelsanställdas förbund, menar att synen på vad som anses skadligt för kroppen är förlegad.
– Manliga tunga jobb ses som värre än kvinnliga tunga jobb. Tydligen tycker man att det är svårt att peka exakt på vad det är i det här arbetet som folk far illa av, säger hon.
Det har inte forskats så mycket kring just den typen av arbetsskador som orsakas av monotont, dagligt nötande. Därför välkomnar Martine Syrjänen Stålberg Lundastudien, som påpassligt nog offentliggörs lagom till Internationella kvinnodagen på tisdag.
– Det är en mycket bra utgångspunkt som vi hoppas kunna använda oss av i framtiden, säger hon.
Av studien framgår att kvinnor i högre utsträckning än män känner höga prestationskrav och upplever att de har lågt inflytande över arbetet. Martine Syrjänen Stålberg tror att det faktum att så få får sina arbetsskador godkända gör att benägenheten att anmäla generellt är låg.
– Många lever med kronisk smärta, men är omgivna av andra som känner likadant så de jobbar på ändå, säger hon.
För att råda bot på problemet rekommenderar forskarna att personalen roterar mellan olika arbetsuppgifter så mycket som möjligt.
– Det är det som har visat sig skydda bäst. Arbetsmiljöverket rekommenderar att man sitter max två timmar i stöten i kassan, den rekommendationen stöttas av våra fynd, säger Kerstina Ohlsson.