Sverige har snudd på världens sämsta föräldraförsäkring. I alla fall om man ska tro OECD:s senaste statistik. Problemet är bara att organisationen räknar fel.

Lagom till den internationella kvinnodagen på tisdag släpper den ekonomiska jätteorganisationen OECD statistik över möjligheterna till föräldraledighet i 36 olika länder. Sverige hamnar på en föga smickrande tredje plats, bakifrån. Nio veckors betald ledighet har kvinnor här enligt siffrorna. Storbritannien hamnar på första plats, trots att en stor del av föräldraledigheten där är obetald.

Men i Sveriges fall har organisationen bara räknat med de nio veckor som är vikta åt mamman. Inte resten av tiden, 360 dagar, som föräldrarna kan välja vem som ska vara hemma med barnet och få ersättning för det.

I ett klargörande till LO-Tidningen skriver Willem Adema på OECD:s avdelning för socialpolitik att man är medveten om felet men inte tänker göra någon rättelse. I stället hoppas OECD att de som är intresserade av frågan själva gräver djupare i ländernas olika föräldraförsäkringar.

Totalt sett har föräldrar i Sverige rätt till 480 dagars ledighet med ersättning. Cirka två månader är vikta åt mamman, och två till pappan.