Foto: Bertil Ericsson

När Sanna Rinman krävde sina lagstadgade rättigheter på jobbet mötte hon motstånd. I stället för ett skriftligt anställningsavtal och semesterersättning fick hon sparken.

Sanna Rinman har arbetat deltid på Järna ridklubb sedan 2002. Något skriftligt avtal eller någon semesterersättning har hon aldrig sett röken av.

– Förra våren började jag arbeta lite mer än halvtid. Då kände jag att jag ville ha ett skriftligt anställningsavtal. Och det var då det började bli problem, säger Sanna Rinman.

När Sanna Rinman kände att hon mötte motstånd gick hon med i Kommunal med förhoppning om att allt skulle lösa sig. Men arbetsgivaren satte sig på tvären.

Kommunal och Sanna Rinman ansökte då om stämning för den obetalda semesterersättningen. Ganska exakt tre veckor senare blev hon varslad om uppsägning.

Då stämdes ridklubben för föreningsrättskränkning och det ställdes krav på ett ogiltigförklarande av uppsägningen. Sanna Rinman krävde även att avskedandet skulle förklaras ogiltigt.

– Järna ridklubb gör ett jättejobb ideellt. Men de förstår inte att de har ett ansvar som arbetsgivare, säger Sanna Rinman.

Markus Andersson, ombudsman för Kommunals Stockholmsavdelning, hävdar att arbetsgivarrollen generellt är ett problem för ideella föreningar.

– De förstår inte att de har ett arbetsgivaransvar. Jag kan inte gå inte gå in specifikt på Sanna Rinmans fall eftersom det är en pågående process. Men vi anser fortfarande att vi har tillräckligt på fötterna för att driva hennes sak, säger han.

I fjol fick Sanna Rinman tre skriftliga varningar från Järna Ridklubb. Den första för att hon skulle ha uppmanat ridskoleelevernas föräldrar att agera för hennes sak och spridit vilseledande information.

– Det enda jag har gjort är att berätta hur situationen ser ut när föräldrar har frågat, säger hon.

Den andra varningen var för att hon vägrade komma på möten som arbetsgivaren kallade till.

– Jag ville ha med en facklig representant vid mötena. Både jag och Kommunal har verkligen försökt hitta tider som skulle passa alla parter, säger Sanna Rinman.

Den tredje varningen var för att hon startat konkurrerande verksamhet. Då ridklubben la ner sitt stallfritids startade Sanna Rinman egen verksamhet som drog igång nu i januari.

– Men de har ju inget stallfritids så det kan ju inte vara konkurrerande? säger hon.

Sanna Rinmans juridiska ombud Annett Olofsson, jurist vid LO-TCO Rättskydd, ser inte att varningarna har någon grund, men vill i övrigt inte kommentera fallet.

I går hölls lokala förhandlingar mellan Kommunal och ridklubben. De avslutades i oenighet.

– Jag hade mina föraningar om att det skulle gå så här eftersom vi var oeniga om så mycket, säger Markus Andersson.

På förhandlingarna kom det fram att ridklubben anslöt sig till en arbetsgivarorganisation den 1 januari. På grund av det dras stämningsansökan mot den tillbaka. Nu går frågan i stället vidare till central förhandling.

– Det var det enda som Kommunal och Järna ridklubb var överens om under förhandlingarna, säger Markus Andersson.

Han tror fortfarande att Sanna Rinman till slut kommer att få rätt.

– Det var tråkigt att det inte löste sig under förhandlingen men jag har inte ändrat min uppfattning i frågan, säger han.

De centrala förhandlingarna väntas starta om ungefär en månad.

Eftersom det är en pågående process väljer Järna ridklubb att inte kommentera ärendet.

Fakta

Utdrag ur Järna Ridklubbs verksamhetsberättelse

”Under året har styrelsen ägnat stor del av tiden åt personalfrågor särskilt i anledning av att en anställd drivit krav om utökad anställning och semesterersättning mot ridklubben.

På grund av den anställdes agerande och beteenden har styrelsen haft ett flertal överläggningar och diskussioner med den anställde och även dennes fackliga företrädare (Kommunal). Styrelsen har även varnat den anställde i anledning av dennes beteenden och ageranden. Trots detta har den anställde inte vidtagit rättelse och ändrat sitt beteende eller sitt sätt att agera varför styrelsen nödgats besluta att avskeda den anställde.”