Ungdomar är rejält missnöjda med arbetsförmedlingen. Enligt svenskt Näringsliv har de lägre förtroende för Arbetsförmedlingen än de har till privata arbetsförmedlingar, bemanningsföretag och jobbcoacher.

En undersökning utförd av Svenskt Näringsliv och Demoskop visar att ungdomar mellan 18 och 25 år inte litar på Arbetsförmedlingen. 41 procent uppger att de har lågt eller mycket lågt förtroende för den. Jan-Olof Dahlgren, stabschef på Arbetsförmedlingen, medger att de har ett problem med förtroendet men att undersökningen har brister.

– De ser det som att det vi köper står i något motsatsförhållande till det vi producerar. Vi ser det som att vi tillhandahåller stöd för arbetssökande – både inköpta tjänster och egenproducerade tjänster är en del av Arbetsförmedlingen, säger Jan-Olof Dahlgren.

Sex procent av de undersökta ungdomarna som varit i kontakt med Arbetsförmedlingen ansåg att de fått hjälp med att hitta ett arbete. Medan drygt två tredjedelar uppgav att de inte fått någon hjälp. Jan-Olof Dahlgren hävdar att siffrorna är missvisande.

– Om jag har fått hjälp av Arbetsförmedlingen att få stöd av en privat jobbcoach eller ett privat bemanningsföretag. Vem hjälpte mig då att hitta ett arbete? säger Jan-Olof Dahlgren.

Arbetsförmedlingens roll är enligt Jan-Olof Dahlgren inte bara att förmedla arbeten. Den fyller en utbildande funktion där folk lär sig att hitta rätt på arbetsmarknaden. Att så få uppfattar att Arbetsförmedlingen hjälpt dem skaffat jobb hävdar han beror på att utbildningsdelen har fungerat.

– Har jag fått lära mig fiska så har jag fortfarande fiskat själv, säger han.