ECB varnar för löneökningar i offentlig sektor
I går, onsdag, varnade Jean-Claude Trichet, ordförande för den europeiska centralbanken ECB, för att allt för stora löneökningar inom offentlig sektor kan skada den ekonomiska återhämtningen.
– Löneutvecklingen i den offentliga sektorn är mycket viktigare än vad som är allmänt förståtts, sa han då han höll ett tal på Universitet i Liège, Nederländerna.
Enligt ECB-ordföranden har den offentliga sektorn ett stort ansvar då lönenivåerna ska sättas.
– Ju större den offentliga sektorn är, desto starkare blir signaleffekten till den privata sektorn, fortsatte han.
Jean-Claude Trichet sa att lönerna inom offentlig sektor i euroområdet därför bör sättas med hänsyn till ekonomin i sin helhet.
I sitt tal pekade han på att arbetskraftkostnaderna har ökat med 24 procent under perioden 1999 till 2009. Under samma tid har lönerna inom den offentliga sektorn stigit med nära 40 procent.
Samma dag som Jean-Claude Trichet höll sitt tal i Liège i Nederländerna satt andra ekonomer i grannlandet Belgiens huvudstad, Bryssel, och varnade för att EU stramat åt ekonomin allt för mycket.
– Det är alldeles för starkt fokus på åtstramningar. Huvudmålet borde i stället bli att öka tillväxten så mycket som möjligt. Det är framför allt så som EU långsiktigt kan skapa en uthållig ekonomi, sa ekonomen Jaques le Cacheux vid French Observatory of Economic Conditions, som i går deltog i ett seminarium anordnat av det fackliga forskningsinstitutet ETUI.
En liknande tanke är också Roger Mörtvik, samhällspolitisk chef på TCO, inne på. Han skriver i TCO:s blogg Utredarna att EU främst borde koncentrera sig på att öka tillväxten.
Roger Mörtvik varnar för att allt för tajta åtstramningar kan leda till att EU hamnar i samma situation som i USA där reallönerna stått stilla under många år.
Budskapet från Trichet rimmar, enligt honom, väl med det amerikanska synsättet som nu förs fram: ”Den privata sektorn fick känna på krisen inpå skinnet, nu måste också de offentliganställda betala priset.”
– Men ekonomin fungerar inte bättre om vanliga löntagare; lärare, sjuksköterskor, poliser eller socialsekreterare för att nämna några, får en allt sämre löneutveckling, skriver Roger Mörtvik.