Chevron får böta miljarder för förorenad djungel
Efter en rättsprocess som pågått i årtionden har oljejätten Chevron dömts att betala 56 miljarder kronor i böter för ha förorenat Ecuadors regnskog. Domen hyllas av miljövänner, men har överklagats av båda sidor.
Rättsprocessen — där fattiga indianer står mot en mäktig oljegigant — handlar om kemiska utsläpp som Texaco gjorde i samband med oljeutvinning i Ecuador 1964—1990. Utsläppen har förgiftat djungeln, orsakat cancer bland indianer, dödat boskap och förstört odlingar.
Storleken på det belopp Chevron ålagts att betala av en domstol i Ecuador är historiskt och domen studeras noga — den kan bana väg för andra fall där storföretag står mot lokalbefolkning.
Chevron hävdar dock att domslutet är felaktigt, ”ett bedrägeri”, i ett pressmeddelande.
Även om Chevron har råd att betala — företagets årliga nettovinst motsvarar drygt 123 miljarder svenska kronor — är det tveksamt om det kommer att ske. Chevron hoppas kunna blockera domens verkställande i amerikanska domstolar.
– Det skulle lika gärna kunna vara Monopolpengar, säger Ralph Steinhardt, juridikprofessor på George Washington-universitetet, till The New York Times.
Han anser att USA:s rättsväsende är frikostigt med att låta amerikanska domare upphäva utländska domar.
Båda parter har överklagat domslutet.
– Vi hävdar att beloppet är otillräckligt jämfört med de skador som orsakats, sade Pablo Fajardo, jurist som representerar de som stämt oljejätten — USA:s näst största.
– Domaren erkände att ett brott begåtts, sade Guillermo Grefa, chef för de lokala Quechua-indianerna som drabbats av miljökatastrofen.
– Men för oss är det inte nog, fortsatte han.
Föroreningarna gjordes av Texaco, ett oljebolag som senare uppgick i Chevron, som därmed ärvde rättsprocessen.