Foto: Tobias Wallström

– Det här är det största – och förhoppningsvis bästa – som hänt facket på 25 år, säger Tommy Gardell när han går igenom byggdammet i Arbetarrörelsens hus i Visby.

Gemensam expedition för alla LO-medlemmar och rivna murar mellan förbunden. Medlemsflykten tvingade facken på Gotland att tänka i nya banor.

– Det här är det största, och förhoppningsvis bästa, som hänt facket på 25 år, säger Tommy Gardell, ombudsman på LO-distriktet.

Handels ombudsman fokuserar på att öka antalet medlemmar och förtroendevalda i alla branscher genom förbundsgemensamma insatser. Seko ansvarar för skolinformation, och IF Metall samordnar arbetsmiljö- och försäkringsfrågor.

– Facket Gotland är något helt nytt. Vi bryter alla förbundsgränser och struntar i reviren, säger Tommy Gardell, när vi går genom byggdammet i Arbetarrörelsens hus i utkanten av Visby.

Huset byggs om för att ge plats åt den nya organisationen som ska samla alla LO-förbund på samma ställe och i en omfattande samverkan. Hjärtat i verksamheten blir det fackliga centret som öppnar i vår. Där ska LO-distriktet ge medlemsservice till alla LO-medlemmar med stöd av förbundens administratörer som ska samlas kring den gemensamma expeditionen.

– De allra flesta frågorna är gemensamma oavsett vilket fackförbund du tillhör, så som blanketter, försäkringar och a-kassefrågor. De få frågor som återstår för vi vidare till respektive förbund, säger Tommy Gardell.

I takt med att facket tappat medlemmar har verksamheten dragits ner på Gotland. Det har blivit förre förtroendevalda och bara två förbund, IF Metall och Transport, har kvar avdelningar på ön. Den nya satsningen är ett sätt att använda resurserna effektivare och att öka medlemsservicen, även för de förbund som inte har personal på Gotland.

– Vi tjänar alla på att facket blir starkare, och då behövs personlig service. Folk blir förbannade och går ur facket när de inte får hjälp på plats med sina problem utan hänvisas till anonyma telefonköer, säger Tommy Gardell.

Han får medhåll av sin framtida rumsgranne, IF Metalls ombudsman Mikael Nilsson. Han gillar tanken att samla alla fackförbund.

– Det här är maffigt. Ruggigt maffigt, säger han.

Mikael Nilsson ska ansvara för arbetsmiljö- och försäkringsfrågor i den nya organisationen. I framtiden kan de regionala skyddsombuden från olika förbund stötta varandra och göra gemensamma arbetsplatsbesök, men till att börja med handlar det mest om gemensamma utbildningar. Mikael Nilsson tror inte att arbetsbördan kommer att öka även om han ska arbeta med fler förbund.

– I början kanske vi stora förbund som finns här får dra lite mer, men det bjuder vi på. Och om jag samlar fem eller femton till en utbildning spelar ju ingen roll, säger han.

I andra änden av korridoren är Carina Grönhagen från Seko inne på samma linje. Hon ser fram emot att dubbelarbetet försvinner när en ombudsman ansvarar för en fråga i alla LO-förbund och att en del enklare ärenden tas över av medlemscentret.

– Jag tror att vi får mer tid att ägna oss åt det vi borde göra, så som att vara ute och prata om facket och hjälpa medlemmarna i stället för att sitta i ständiga möten.

Hon ser också fram emot att få kollegor och att få utvecklas i jobbet.

– Jag är ju ensam från Seko på ön och de andra är ensamma från sina förbund. Nu jobbar vi tillsammans och backar upp och peppar varandra. Det här gagnar oss alla, och vi borde ha gjort det här tidigare.

Fakta

Alla förbund stöder Facket Gotland
• Försöket, som också stöds av LO-styrelsen, ska i första hand pågå till 2014 och utvärderas löpande. Samverkan mellan förbunden startade vid årsskiftet och medlemscentret öppnar i april eller maj.
• LO-förbunden samverkar på följande områden:
• Medlemsservice i ett center som bemannas av LO-distriktet med stöd från förbunden.
• Facklig utbildning.
• Arbetsplatsverksamhet, som att värva medlemmar och förtroendevalda samt utveckla klubbar.
• Arbetsmiljö och försäkringar.
• Facklig-politisk verksamhet.
• Skolinformation.
• Närings- och regionalpolitik, arbetsmarknads- och utbildningspolitik.
• Internationellt arbete och solidaritetsverksamhet.
• Men följande områden sköts av varje förbund för sig:
• Avtalsfrågor.
• Förhandlingar.