För någon vecka sedan gjorde Kommunal ett nattligt besök på vårdbolaget Caremas avdelningar på äldreboendet Kärrsgården i Habo utanför Jönköping.

En  anonym vikarie hade slagit larm till Socialstyrelsen om underbemanningen på nätterna. Följden blir att en avdelning med åtta dementa står obemannad nattetid, ibland i flera timmar.

– Vi träffade dem som var i tjänst den natten. De bekräftade att det är precis så som vikarien skriver i sin anmälan, berättar Göran Tollbo, regionalt skyddsombud på Kommunal i Jönköpings län.

Carema har fyra vårdavdelningar på Kärrgården, varav två demensavdelningar med 21 boende. Tre personer jobbar på natten. En demensavdelning med åtta boende ligger i en annan byggnad är huvudbyggnaden.

En person är knuten till avdelningen på natten, men rycker också in på de andra avdelningarna. Då lämnas åtta senildementa utan tillsyn på en låst avdelning i en annan byggnad.

– Personalen känner stor oro för de gamla och även för sin egen arbetssituation. De vet inte vad som väntar dem när de kommer tillbaka, säger Fredrik Bolmelid, regionalt fackligt ombud på Kommunal.

En bra natt lämnas de dementa gamlingarna ensamma i ett par timmar – men ofta blir det betydligt längre. Det var vad personalen berättade när Kommunal hälsade på.

Det finns larm i korridoren och dörrlarm på den låsta avdelningen, men personalen vågar inte lita på dem. Det har hänt att de har varit     ur funktion.

Personalen har tagit upp bristerna med ledningen flera gånger men ingenting har hänt. Nu tar Kommunal upp frågan på nytt. På måndag ska Kommunal träffa Caremas ledning.

– Då ska Kommunal redovisa sina uppgifter för oss. Innan dess kan jag inte kommentera någonting, säger Kerstin Stålskog, regiondirektör på Carema äldreomsorg.

Hon understryker att Carema följer avtalet med Habo kommun när det gäller bemanningen nattetid.

Kommunal vill ha större bemanning på nätterna. Om Carema inte tillmötesgår det kravet kan Kommunal göra en anmälan till Arbetsmiljöverket.

Vikariens anmälan utreds av Socialstyrelsen.

I början av november gjorde Socialstyrelsen oanmälda nattinspektioner på 90 demensboenden landet runt. På mer än hälften lämnades de dementa inlåsta utan tillsyn nattetid.

– Om dörren är låst måste personal inom några få minuter kunna uppmärksamma att någon vill ut och få kontakt med vederbörande, annars är inlåsningen olaglig. Det är ett olaga frihetsberövande, sade Per-Anders Sunesson, chef på Socialstyrelsens tillsynsavdelning, när resultatet presenterades.