Facket förvånat över argumenten mot nya lagen
Facket vänder sig mot att arbetsgivarna vill använda EU-rätten för att begränsa möjligheterna att sluta avtal. LO:s jurist är också förvånad över att arbetsgivarna vill att utländska bemanningsföretag ska kunna konkurrera med lägre löner.
Debatten rasar om förslaget till en ny lag om uthyrning av arbetskraft.
– Arbetsgivarnas invändningar mot bemanningsutredningens förslag är oseriösa och svåra att ta på allvar, säger Claes-Mikael Jonsson, jurist på LO och en av dem som satt i utredningens referensgrupp.
Arbetsgivarna svarar att alla utländska företag som tillfälligt är verksamma i Sverige ska behandlas lika. Dessutom kräver de lagregler som ser till att bemanningsföretag inte begränsas av kollektivavtal.
I går, måndag, la Birgitta Nyström fram sina förslag om en ny uthyrningslag. Utgångspunkten var EU:s bemanningsdirektiv, och den bärande principen i förslagen är likabehandling. Det innebär att de uthyrda ska ha samma villkor som de anställda i kundföretaget.
LO:s Claes-Mikael Jonsson tycker det är särskilt svårt att förstå att branschorganisationen Bemanningsföretagen delar de andra arbetsgivarnas invändningar och anser att utländska bemanningsföretag ska kunna komma konkurrera med lägre löner. Han tror att Bemanningsföretagen tystats av Svenskt Näringsliv.
Men Bemanningsföretagens förbundsdirektör Henrik Bäckström säger att den egna organisationen inte alls backat för Svenskt Näringslivs uppfattning.
– Det ska vara samma villkor för alla utländska företag och det är utstationeringslagens minimiregler som ska gälla. Bemanningsföretagen ska inte särbehandlas, säger Henrik Bäckström.
Han tror inte att de svenska bemanningsföretagen kommer att bli utkonkurrerade av utländska bemanningsföretag. Han pekar på att det är möjligt nu – och att inget sådant skett.
Niklas Beckman har deltagit i bemanningsutredningens referensgrupp för Svenskt Näringsliv. Han säger att utstationeringslagen är till för att hindra social dumping och att utländska företag kan tänkas ha extra kostnader för resor och traktamenten som kan uppväga att de anställda har minimivillkor (det vill säga lägre lön och sämre villkor än svenska anställda).
Niklas Beckman svarar inte direkt på Claes-Mikael Jonssons invändning om att arbetsgivarna försöker begränsa möjligheterna att sluta avtal genom att hänvisa till EU-rätten. I stället säger Svenskt Näringslivs arbetsrättexpert:
– Dessutom måste det enligt bemanningsdirektivet finnas en lagregel som gör det möjligt att pröva kollektivavtal i en domstol för att utröna om avtalet begränsar bemanningsföretagens möjlighet att verka.
Och det blir också ett slags svar till fackens krav på en begränsning av möjligheterna att anlita bemanningsföretag när det finns uppsagda med återanställningsrätt och på kravet att kunna begränsa uthyrning av arbetskraft i tid.