Ett gemensamt initiativ. Så beskriver  PTK liksom Svenskt Näringsliv beslutet att härma LO:s idé om en arbetsgrupp för att se över turordningsreglerna.

– Vi sprang på varann och sa att det vore väl ingen dum idé att göra samma sak, säger Christer Ågren, vd för Svenskt Näringsliv.

– Vi hörde från ömse håll hur Per Bardh lyfte upp detta som en fråga att titta på, säger Helena Hedlund, kanslichef på PTK, privattjänstemännens förhandlings- och samverkansråd.

Att det inte blir en gemensam arbetsgrupp förklarar Christer Ågren främst på två sätt:

– Vår hypotes är att det inte riktigt är samma problem med turordningen bland tjänstemännen. Men framför allt är det lättare att göra det i två separata grupper, för att slippa bli överens över hela arbetsmarknaden.

Företag med högst tio anställda får undanta två personer från turordningsreglerna i las. En rapport från Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering (Ifau) från 2008 visade att regeln i princip inte hade haft någon betydelse för hur småföretagen anställde. Tolkningen av resultatet visade att det fanns så många sätt att runda regeln först in – sist ut, att undantagsregeln i praktiken inte gjort någon skillnad.

Vare sig PTK eller SN vill närmare gå in på synpunkter om vilka problem som finns med turordningen i dag. Att ta reda på hur verkligheten ser ut och att enas om en beskrivning är en del av gruppens kommande arbete.

Intervjuer med branschföreträdare, fack och arbetsgivare ska göras. Regelverk och kollektivavtal ska ses över, liksom de rapporter som finns tillgängliga.

– Ifaus rapport är väl en av dem vi ska titta på, se vad den egentligen säger, säger Helena Hedlund.

– Las gäller, men det finns möjligheter till undantag. Det är inte ens så i dag att regeln först in sist ut gäller. Lagen ger möjlighet att lägga på en kompetensfaktor, och det är väl i den bemärkelsen som det kan se annorlunda ut jämfört med LO-grupperna. Det är därför vi vill ha olika grupper, säger hon.

Gruppen ska också diskutera frågor kring kompetensutveckling och omställning. De går inte att brytas loss från turordningfrågorna, anser Helena Hedlund.

Om samtalen i arbetsgruppen leder vidare till förslag om förändringar är det bra att frågan har processats hos både tjänstemännen och arbetarna samtidigt, anser Christer Ågren, för att det inte ska uppstå fördröjningar i slutändan.

FAKTA

Lätt att runda las
Turordningsreglerna i las återfinns i paragraf 22. Enligt den har arbetstagare med längre anställningstid företräde framför dem som varit anställda en kortare tid. Vid lika lång anställning ger högre ålder företräde. Lagen har undantag och kan ersättas av skrivningar i kollektivavtal och överenskommelser med fackliga företrädare.
Enligt paragraf 25 har den som sägs upp företräde till återanställning.