Foto: Anna Wahlström, Bertil Ericson, Henrik Montgomery

Några som nämns i diskussionerna kring vem som ska ta över efter Wanja Lundby-Wedin är Per Bardh, LO:s avtalssekreterare, Per-Olof Sjöö, GS ordförande, Stefan Löfven, IF Metalls ordförande och Anneli Nordström, Kommunals ordförande.

Stort hjärta, känsliga öron, rak rygg och hårda nypor. LO:s nästa ordförande ska lyssna och ena förbunden, men samtidigt vara tuff, nytänkande och synlig i debatten, enligt LO-distrikten.

Hur nästa LO-ordförande ska vara är viktigare än vem det blir. Det är ordförandena för samtliga LO-distrikt överens om. De flesta vill inte diskutera namn än, men ett som ändå nämns är IF Metalls ordförande Stefan Löfven.

– Han har förändrat IF Metall från att vara ett ganska konservativt fack till att bli en modern organisation. Han känns som en stark kandidat, säger Per Hägglund från LO-distriktet i Mellansverige.

Även Karin Näsmark i Mellersta Norrland tror på Löfven.

– Han är duktig och klok. Han har klarat krisen för industrin med varsel och nedläggningar bra och jag tror att han klarar att sy ihop alla förbunden i LO, säger hon.

Några är dock tveksamma till om Stefan Löfven vill åta sig uppdraget. Andra invänder att han kan få svårt med förtroendet från vissa förbund efter de omdebatterade krisavtalen.

En annan möjlig kandidat är LO:s avtalssekreterare Per Bardh.

– Han är riktigt bra och har verkligen gjort ett jättebra jobb när han varit ute och pratat med våra medlemmar, säger Mats Engström från Västmanland.

Även GS ordförande Per-Olof Sjöö och Kommunals Anneli Nordström har nämnts i spekulationerna, men de är relativt nya på sina poster och inte särskilt välkända ute i LO-distrikten.

Hur nästa LO-ordförande ska vara är distriktsordförandena dock ganska överens om.

– Vi behöver någon som kan samla alla LO-förbund, men också någon som har insikt om att världen förändras och att facket måste följa med. Någon som har en vision om framtiden, säger Conny Kristensen Gahnström från Gotland.

Mats Engström från Västmanland är inne på samma linje, men säger att uppdraget också kräver hårda nypor för att förändringarna ska bli av och för att förbunden ska gå åt samma håll.

Det är också viktigt att den nya ordföranden når ut med fackets budskap och syns i medierna. Glenn Abrahamsson i Jönköping efterlyser en stark röst i debatten mot arbetsgivarna.

– Svenskt Näringsliv med Urban Bäckström i spetsen säger alltid vad de tycker och tänker i alla frågor. Oavsett hur dumma åsikterna är så visar de att de finns. Det borde LO också göra.

Dan Gabrielsson från distriktet i Västsverige tycker också att LO måste synas mer.

– Vi behöver någon som lyfter LO och som ger LO:s medlemmar en tydlig och framträdande röst i samhällsdebatten, säger han.

Han och fler andra tycker därför att LO-ordföranden inte bara måste vara välförankrad i facket – utan också i det socialdemokratiska partiet så att LO får ett starkt inflytande över politiken.

Fakta

Så väljs LO-ledaren
• Valberedningen, med Byggnads ordförande Hans Tilly i spetsen, valdes på förra LO-kongressen. Den startade sitt arbete i somras.
• Diskussioner med förbunden pågår under de närmsta månaderna. En kravprofil kan bli klar till sommaren, men personfrågan kan ta längre tid.
• Sista helgen i maj 2012 ska LO-kongressen välja den nya ordföranden.