Sköterskors lön sänks
Sjuksköterskor och undersköterskor på akuten i Huddinge är lika upprörda. I förgrunden Kia Andersson och Kenneth Lindberg. Bakom dem från vänster Maria Lindahl, Anna Olsson, Tomas Dahlström, Jacqueline Björklund, Inger Helin-Malmstedt, Lena Eriksson, Lilian Forsberg, Johnny Tan och Oskar Hallonqvist.
1 400 undersköterskor och sjuksköterskor på 29 arbetsplatser på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge och Solna kan få sänkta löner i sommar.
– Jag kollade med lönekontoret och fick veta att jag förlorar 3 000 kronor en normal månad. Efter skatt, berättar Kia Andersson, undersköterska på akuten i Huddinge.
Karolinska sjukhuset har sagt upp det lokala avtalet om poänglön, som innebär högre lön framför allt på kvällar och helger.
Arbetspassen lönesätts efter hur svåra de är att bemanna. Ju svårare, desto högre lön.
Det här ska ersättas med förstärkt ob. Ob-ersättningen blir högre än i det centrala avtalet, men lägre än tidigare.
I förra veckan överlämnade personalen på akuten i Huddinge en protestlista med 130 underskrifter till sjukhusdirektören Birgir Jakobsson. De kräver högre grundlön i stället.
När det nya lönesystemet införs får en del förstärkt ob-ersättning och andra får ob enligt de lägre nivåerna i avtalet. Det hänger på hur var och en väljer. För att få högre ob måste personalen gå med på att jobba en sorts treskift, det vill säga även nätter.
Men alla får inte välja. På akutmottagningen ska undersköterskorna på natten bort. Erbjudandet om högre ob gäller inte dem.
De förlorar tusenlappar varje månad när de går tillbaka till grundlön och ob enligt det centrala avtalet.
– Vi fick poänglön 1999. Sedan dess har vi fått höra: ”Vi håller nere grundlönerna därför att ni har poänglön”, berättar Lilian Forsberg, undersköterska som förlorar mellan 2 500 och 3 000 kronor efter skatt.
Även sjuksköterskorna är förlorare. Tomas Dahlström räknar med att förlora drygt 5 000 kronor i månaden efter skatt.
– Alla får en inkomstsänkning. Hur stor den blir beror på arbetstiden och grundlönen. Det rör sig om allt från någon till flera tusenlappar, säger Annika Gunnestad, Vårdförbundets ordförande på Karolinska i Solna.
Det här bygger på att sjuksköterskorna går med att jobba treskift. De som säger nej av ett eller annat skäl, till exempel därför att de inte kan fixa barntillsynen, förlorar mer.
Det här har inte direkt höjt arbetsglädjen på akuten i Huddinge. Personalen använder ord som tårar, oro och ilska när de beskriver stämningen. De funderar på hur de ska få hushållsekonomin att gå ihop och hur de ska klara räntorna på lånen.
– Ingen räknar med att lönen ska sänkas, säger sjuksköterskan Johnny Tan.
– Vi ger järnet varje dag på jobbet. Vi får ingen uppskattning för det. Och nu kommer det här, säger sjuksköterskan Anna Olsson.