GS kampanjar för att höja skyddsombudens status
Det kostar drygt 2 miljoner om någon dör på jobbet, men bara 20 000 kronor att utbilda ett skyddsombud. Genom att lyfta fram kostnaderna för arbetsolyckor vill fackförbundet GS höja skyddsombudens status.
– Vi vill visa att en liten kostnad i ena änden spar mycket i den andra, för att inte tala om allt lidande som kan sparas om olyckorna blir färre, säger Lennart Gunnarsson, arbetsmiljöombudsman på GS.
Fackförbundet GS har låtit Folksam räkna ut vad olika arbetsolyckor kostar under vissa givna förutsättningar. Om en gift 43-årig tvåbarnsfar som tjänar 23 500 kronor dör i en arbetsolycka kostar det 2 088 960 kronor med omställningspension, barnpension, och ersättning från tjänstegrupplivförsäkringen (TGL).
Ett brutet ben kostar enligt beräkningarna 127 000 kronor, en bullerskada 181 500, och en ettårig sjukskrivning för psykosocial stress 340 277 kronor.
GS vill genom kampanjen visa vad det kostar att inte lyssna på skyddsombuden. Förbundet vill höja skyddsombudens status och skapa förståelse för deras uppdrag. Om fler arbetsplatser får välutbildade skyddsombud skulle arbetsolyckorna minska och det skulle både samhället och företagen tjäna på, enligt förbundet.
– Det är klart att man inte kan räkna på värdet av ett liv, men det här är ett sätt att exemplifiera och väcka debatt, säger Lennart Gunnarsson.
– Målet är givetvis att minska olyckorna och då behövs bra skyddsombud.
GS medlemmar jobbar dels i den grafiska industrin och dels inom skogs- och träindustrin som alltid brukar ligga i toppen över olycksdrabbade branscher i arbetsskadestatistiken. Förbundet har drygt 2 300 skyddsombud.
– Vi hoppas att det ska bli fler. Vi har många små företag där kunskapen om arbetsmiljö och säkerhet är dålig, säger Lennart Gunnarsson.