Asbestjobb fick fortsätta
Ett 50-tal elektriker har utsatts för asbest när de jobbat på Karolinska sjukhuset i Huddinge, enligt facket. Även patienter och sjukhuspersonal har drabbats.
– Det är skandal. De ansvariga har känt till riskerna utan att ingripa. Man tror inte att det är sant, säger Göran Söderlund på Elektrikerförbundet, som polisanmält händelsen.
När skyddsombudet Robert Andersson och hans elektrikerkollegor på Bravida kom till jobbet den 6 april i våras var kulverten där de jobbade avspärrad. ”Varning för asbest” stod det på en lapp.
– Man blev jävligt förbannad och rädd. Det första man tänkte var: ”Hur länge har de vetat det här?” säger Robert Andersson.
Han och sammanlagt runt 50 elektriker hade då jobbat i sjukhusets kulvertar i drygt två år. Asbest är vanligt i hus från 1960- och 1970-talet och Robert Andersson hade flera gånger tagit upp frågan med sina chefer.
– Vi såg ju att det såg skumt ut, och det kändes olustigt med de gamla brandtätningarna, men våra chefer sa att det var okej, att de hade kollat med Locum att det inte fanns asbest.
Men det fanns det, visade det landstingsägda fastighetsbolaget Locums nya mätningar. Det var därför arbetsplatsen spärrades av i april. Men mätningarna hade påbörjats redan i december 2009.
– De hade vetat om riskerna hela tiden och ändå låtit oss jobba vidare – och vi har tvättat arbetskläderna hemma så att vi dragit hem asbesten till våra familjer.
Asbesten sanerades, och arbetet gick vidare. När elektrikerna i höstas kom till ett av sjukhuset övre plan där det tidigare sanerats asbest inväntade de klartecken från saneringsfirman innan de började riva brandtätningar och innertak.
Men fem veckor senare, den 11 oktober, när de kom till jobbet var deras arbetsplats åter avspärrad och upplyste dem om att asbestsanering pågick.
– De hade försäkrat oss att saneringen var klar innan vi började, men plötsligt började de sanera.
Robert Andersson stoppade allt arbete och krävde att asbestprover skulle tas överallt på våningsplanet. Samtliga prover visade förekomst av asbest.
– Det var asbest i hela skiten. Och den här gången drabbade det inte bara oss eftersom patienter och personal springer där vi jobbade och det dammar ju rejält. Hur mycket asbest Robert Andersson och de andra utsatts för under arbetet vet ingen, men även små mängder kan leda dödliga sjukdomar som kan komma efter många år.
– Det här är en oro man får bära med sig hela livet, man vet aldrig om eller när man drabbas. Det känns för jävligt att de utsatt oss för det här. Det får inte hända, säger Robert Andersson.
Det håller Göran Söderlund, ombudsman på Elektrikerförbundet med om. Enligt honom har Locum hela tiden vetat om att det funnits asbest i huset utan att informera om riskerna och arbetsgivaren Bravida har valt att blunda i stället för att utreda riskerna.
– De har inte tagit med asbest alls i sin riskinventering, säger han.
Elektrikerförbundet har nu polisanmält både Bravida och Locum för arbetsmiljöbrott och för att de medvetet eller av grov oaktsamhet utsatt elektrikerna för fara och eventuellt också för kroppsskador.
– Det är så cyniskt att man inte tror att det är sant. De ansvariga har struntat i att ta reda på riskerna, och när de känt till dem har de struntat i att ingripa. Det är våra medlemmar och kanske även de vårdanställda och sjuka som får ta smällen. Nu blir det polisens sak att utreda det här, säger Göran Söderlund.
Saija Thacker, som är miljöchef på Locum, har en annan bild av vad som inträffat. Hon säger att det gjordes en asbestinventering inför projektet och att proverna då inte visade någon asbest. Locum informerade ändå entreprenörerna i projektet om att det fanns en generell risk för asbest på sjukhuset.
När asbest sedan upptäckts har den omedelbart sanerats och alla områden där arbetet skulle utföras har inventerats i förväg. Men av någon anledning brast rutiner i oktober, då elektrikerna började jobba på ett område som inte var färdiginventerat, enligt Saija Thacker.
– Vi har försökt göra allt efter konstens alla regler. Vi har inventerat, informerat och tagit fram tydliga rutiner, men någonstans i kedjan har det brustit och ändå uppstått en risk, och det beklagar vi givetvis, säger hon.
Hur risken har uppstått och vem som bär ansvaret, kan hon inte svara på.
– Det kan jag inte säga något om, utan det är något som en eventuell polisutredning i så fall får utvisa.
LO-Tidningen har trots upprepade försök inte lyckats nå någon ansvarig på Bravida.
Elektrikerförbundet har tidigare i år också polisanmält det kommunala bostadsbolaget Stockholmshem för arbetsmiljöbrott då företaget inte vidtagit åtgärder för att skydda elektriker, som utfört arbete åt dem, från asbest.
FAKTA: Asbest
Asbest är mineralfibrer som är så små och tunna att de tränger in i kroppen. Fibrerna följer med andningsluften ner i lungorna och kan orsaka flera allvarliga lungsjukdomar såsom lungcancer, mesoteliom, asbestos och pleuraplack.
Användningen av asbest totalförbjöds i Sverige 1982, men fortfarande omkommer mellan 70 och 100 personer om året i asbestrelaterade sjukdomar. Anledningen är att det kan ta mellan 20 och 40 år att utveckla de allvarliga sjukdomarna.
Asbest finns också kvar främst som isolering i byggnader från 70-talet. Det är inte farligt så länge det får sitta orört, men byggjobbare utsätts för risker vid renoveringar av hus där asbest förekommer.
Det finns ett omfattande regelverk för hur och av vilka asbest får hanteras.
Källa: Arbetsmiljöverket