Fack tar strid mot lag om invandring
Bojkotta Arizona! Facken i USA höjer rösten i den hårdnande debatten om invandring.
När delstaten Arizona antog USA:s strängaste invandringslagar kom delar av den hårdaste kritiken från fackföreningsrörelsen.
– Vi borde alla vara rädda för ett sådant system. För i slutändan: Ser inte vi alla – som inte är indianer – ut som de invandrare och invandrarbarn vi faktiskt är? undrade nyligen Richard Trumka, ordförande för centralorganisationen AFL-CIO.
Den omstridda lagen skulle ha gjort det olagligt att vistas i Arizona utan migrationsdokument. Dessutom skulle den lokala polisen ha blivit skyldig att undersöka om en person har rätt att vistas i landet, om det fanns misstankar om att så inte var fallet.
I sista stund stoppade en federal domare de mest kontroversiella inslagen i den nya lagen. Stoppet är dock tillfälligt, medan den juridiska prövningen pågår om ifall delstaten har laglig rätt att införa bestämmelserna.
I väntan på utslaget fortsätter protesterna. Sida vid sida med invandrarrättsrörelsen går allt som oftast fackliga organisationer. Facken hävdar att lagen underlättar för arbetsgivare att exploatera papperslösa, och dessutom riskerar leda till diskriminering av personer som inte ser ”amerikanska” ut.
Men några fack har gått längre än att argumentera och protestera. USA:s näst största fackförbund, SEIU, och livsmedelsarbetarförbundet, UFCW, har gått ut i bojkott mot Arizona.
– Vi kommer inte att hålla några stora evenemang i delstaten. Dessutom för vi diskussioner med bland annat basebolligan och musiker om att flytta sina tillställningar därifrån, säger Ali Jost, SEIU:s talesperson i invandringsfrågor.
Även USA:s president Barack Obama kritiserade delstatslagen i Arizona och kallade den polariserande och omdömeslös. Och i fotspåren av striden intensifieras debatten om en nationell invandringsreform. Här märks en tydlig scenförändring.
Denna gång står fackföreningsrörelsen bakom en gemensam invandringspositiv hållning. Tidigare har förbund som SEIU och UFCW drivit denna linje, medan andra varit mer skeptiska. Nu förespråkar alla fack en väg till medborgarskap för USA:s miljontals papperslösa samt hårdare tag mot arbetsgivare som utnyttjar dem.
– Genom åren har insikten vuxit att vi inte kan lyfta löner och arbetsvillkor om vi inte tar itu med det trasiga migrationssystemet. Lönerna undergrävs om vi fortsätter att ha en tudelad arbetsmarknad, där en grupp inte har möjlighet att stå upp för sina rättigheter, säger Ali Jost på SEIU.
Fakta
11 miljoner utan tillstånd
• Den europeiska invandringen till nuvarande USA började på 1560-talet. I dag består befolkningen av 83 procent vita, 13 procent svarta och 4 procent asiater. Ursprungsbefolkningen är de två miljoner indianer som utgör mindre än 1 procent av det totala antalet invånare.
• Ungefär elva miljoner människor tros leva i USA utan giltigt uppehållstillstånd. De flesta är latinamerikaner, från Mexiko, El Salvador, Honduras och Guatemala, som jobbar i låglönebranscher.Källa: NE och TT