Industriarbetare kostar relativt lite för företagen i Sverige i jämförelse med kostanden för anställda i de övriga nordiska länderna, och även i de flesta länder i Västeuropa, enligt Facken inom industrin. 

Kostnaden för en arbetare i svensk tillverkningsindustri var i januari i år 259 kronor i timmen i genomsnitt. Det är 129 kronor mindre än vad motsvarande arbetare kostar i Norge.

– Om vi jämför med de övriga nordiska länderna ligger Sverige lägst, säger Tobias Brännemo, utredare på Facken inom industrin.

Under medel
Även i jämförelse med övriga Västeuropeiska länder ligger Sverige lite under medel. Norge och Danmark toppar statistiken före Tyskland som har runt 15 procent högre arbetskraftskostnader än Sverige inom tillverkningsindustrin.

Att den svenska arbetskraften skulle vara för dyr, är därmed en myt, enligt Facken inom industrin som i dag presenterade rapporten I takt med Europa, om utvecklingen av arbetskraftskostnaden de senaste 12 åren.

Som namnet antyder visar rapporten att kostnaderna för den svenska industriarbetskraften har ökat ungefär lika mycket som i övriga västeuropeiska länder, med i genomsnitt 3,6 procent om året sedan 1998.

Konkurrenskraftigt
Den svenska industrin har också haft en mycket god produktivitetsutveckling under de senaste tolv åren även om den varit negativ de senaste åren. Det stärkt den svenska industrin i förhållande till andra länder.

– Svensk industri har stärkt sin kostnadsmässiga konkurrenskraft under den här perioden, och har i dag inga kostnadsproblem i jämförelse med övriga världen, säger Göran Nilsson, kanslichef på Facken inom industrin. 

FAKTA / Så mycket kostar industriarbetare i Norden
Norge 388
Danmark 341
Finland 278
Sverige 259
Uppgifterna avser arbetskraftskostnad per timme för en arbetare i tillverkningsindustrin.
Källa: Facken inom industrin.

 

Läs hela rapporten.