Finansminister Anders Borg håller på att bli impopulär bland landets bankdirektörer. Det ska han vara stolt över. Orsaken till bankmännens ilska är att Anders Borg vill begränsa högre bankchefers bonusprogram.
 

 

Det är ett påbud som en del bankledningar tänker nonchalera. Sammanlagt har de fyra storbankerna redan avsatt 4,5 miljarder kronor i rörliga ersättningar för 2009. SEB tänker dela ut 1,8 miljarder i bonus samtidigt som banken gör ett uselt resultat och förmodligen ställer in vårens utdelning till aktieägarna.

Ingen kan längre bli förvånad. Fondmäklare, bankdirektörer och andra penningnasare har inte minsta tanke på att ta ett personligt ekonomiskt ansvar för den globala finanskris de varit med om att laga till. Notan har de redan till större delen vältrat över på skattebetalarna och i mindre utsträckning på bankernas aktieägare.

Anders Borgs föreslagna bonusindragning har bara en brist – den är alldeles för begränsad. Han borde ha övervägt att efter mönster från Handelsbanken förbjuda alla bonusar till höga chefer. Inte har det förbudet skadat Handelsbanken. Handelsbanken har till skillnad från alla andra svenska banker kommit någorlunda helskinnad ur finanskrisen.

Notan landar hos folket
Den verkliga notan från finanskrisen handlar dock inte om bankernas mer eller mindre skakiga bokslut och de dyrbara garantier som staterna tvingats ställa ut för att förhindra en finansiell kollaps.

Den verkliga kostnaden betalar ländernas befolkningar. Miljoner nedlagda företag, flera hundra miljoner arbetslösa och miljarder småsparare som fått se sitt lilla sparkapital gå upp i rök – det är finanskrisens facit. Finansmarknaden är ett riggat lotteri med folket som den i förväg utsedda förloraren. Tro inget annat!

Många med kunskap om finansmarknaderna befarar att vi går mot en ny global finanskris med ännu mer förödande verkningar än den vi nyss har upplevt.

De bygger denna dystra spådom på att finansmatadorna kan liknas vid återfallsförbrytare. Har de en gång lärt sig att staterna betalar notan hur illa de än betett sig, så drar de sig inte för att upprepa bedrägeriet.

Tröst i Vita huset
Rätt eller fel. Farhågorna om en ny finanskris har oroat staternas regeringar. Ett tidens tecken är att USA:s president Barack Obama överväger införandet av en Tobinskatt (ett slags omsättningsskatt på finansiella transaktioner), ett förslag som många nyliberala ekonomer förhånade när det fördes fram av Attac.

Nog är det en smula trösterikt. Proteströrelsen Attac har en anhängare i Vita huset. Vem kunde tro det för tio år sedan? Världen går framåt, om än med väldigt små steg.