Denna smällkalla vinter var elproduktionen nära att braka samman. Orsaken var att fyra kärnkraftverk är stängda för underhåll och reparation.
 

 

Många undrar över hur kraftbolagen kunde begå en sådan planeringsmiss. Det är ju ingen nyhet att elförbrukningen ökar under vinterhalvåret. Nödvändig service av kärnkraftverken ska ske vid tidpunkter då elbehovet är lågt.

Det vet förstås kraftbolagsdirektörerna om. Men att de ändå förla underhållsarbetet till vinterhalvåret berodde på att de tog en kalkylerad risk för att öka sina vinster. Genom att begränsa tillgången till el räknade de med att kunna pressa upp priserna. Och det har de onekligen lyckats med.

Elräkningen i januari kommer att bli obehagligt hög för de villaägare som bytt ut sina oljepannor mot bergvärme och ännu högre för de villaägare som har direktverkande el.

 

Felkalkyl
Kraftbolagens beslut att hålla nere elproduktionen byggde på den korrekta gissningen att den elintensiva industrins förbrukning minskar något under lågkonjunkturen.

Men de glömde bort att gardera sig mot att hushållens elkonsumtion ökar kraftigt under ovanligt kalla vintrar. Det är denna felkalkyl som nu leder till att hushållen nu tvingas betala sanslöst höga elpriser.

Den svenska elmarknaden domineras av tre giriga storföretag – Vattenfall, E.ON och Fortum. Enligt de senast tillgängliga boksluten drog de ihop över 50 miljarder i vinster.

Dessa tre giganter ägnar sig åt att systematiskt skinna företag och konsumenter.  Produktionskostnaderna för el från svensk vattenkraft och kärnkraft är omkring 17-20 öre per kilowattimma. Men priset till kunderna pendlar hela tiden kring 45-50 öre.

Självkostnadsprincipen
Ett standardtrick som kraftföretagen använder sig av är att exportera billig svensk vattenkraft under dagen och sedan importera dyr tysk kolkraft under natten. De kan därmed ta ut elpriser som är två till tre gånger högre än deras verkliga kostnader.

Det finns inga skäl till varför svenska konsumenter ska betala ett högre pris för svensk el än vad den kostar att framställa. Elkraften bör ses som del av infrastrukturen och betalas enligt självkostnadsprincipen. Med ganska begränsade nyinvesteringar kan vi bli självförsörjande på billig el.

Avregleringen av elmarknaden var ett stort misstag. Hur höga måste elräkningarna bli innan politikerna vågar sätta stopp för kraftbolagens skamlösa prismanipulationer?