”På jobbet var det lugna puckar”
Ulf Lundberg trivs på Samhall där han bland annat jobbar i personalmatsalen. Att han är med i IF Metall beror på att han blev medlem på den tiden Samhall tillverkade mobiltelefonbatterier. Nu har tillverkningen flyttat till Kina. |
För tio år sedan kom metallaren Ulf Lundberg, 56 år, ut. Han berättade för sin fru och efter ett tag även för arbetskamraterna att han var homosexuell.
– Det var inga problem alls på jobbet, lugna puckar. Arbetskamraterna accepterar mig och jag accepterar dem.
I slutet av veckan tar han tåget från Arboga till Stockholm för att medverka vid den pågående Pride-veckan. Vid IF Metalls tält på festivalområdet kommer han att dela ut broschyrer och berätta om sina erfarenheter och vad han och andra förtroendevalda gör för att stötta homosexuella, bisexuella och transpersoner.
– Metall går in för att facket ska ge stöd till dem som får problem med mobbning och annat på arbetsplatserna. Alla hbt-personer ska veta att de kan gå till facket och att de får stöd, säger han.
Visste tidigt
Ulf Lundberg förstod redan när han var liten att han var homosexuell. Men eftersom tiderna var som de var då, samtidigt som hemmet var frireligiöst undertryckte han sitt verkliga jag. Han pratade med en av församlingens pastorer som föreslog att hans läggning skulle botas med andeutdrivning.
– Det gick jag inte med på.
Han gifte sig, fick två barn och trodde att det skulle gå över med tiden.
– Det gjorde det inte. Snarare blev det ännu värre. Jag blev sjuk och gick in i en livskris.
Till slut berättade han för sin fru hur det låg till. De både försökte trots detta lappa ihop äktenskapet och fortsätta som förut. Det höll inte och för tio år sedan skildes de.
– Hade det inte varit för barnen skulle jag ha skilt mig tidigare. Men jag ångrar inte att jag väntade för deras skull. Barnen, som är 20 och 24 nu, tillhör en annan generation och tycker inte alls att det är så märkvärdigt och konstigt att vara homosexuell. De accepterar det utan problem och det är jag mycket glad för.
”Kan vara besvärligare på verkstäder”
Sedan elva år tillbaka arbetar Ulf Lundberg på Samhall i Arboga där han jobbar i personalköket och en del på kontoret. Han är förtroendevald metallare.
– Det är möjligt att det är lättare att vara homosexuell på en arbetsplats som denna med en blandning av män och kvinnor. Möjligen är det besvärligare på till exempel verkstäder med enbart män och en machokultur. Men det vet jag inte.
Han tycker det är självklart att Metall driver hbt-frågorna som en viktig facklig angelägenhet. Att få vara den man är och att inte behöva dölja det är en rättighet, menar han.
– Tiderna förändras. På 40-talet var homosexualitet kriminellt och ända fram till 70-talet klassades det som en sjukdom. Mitt råd till de som är i samma situation som jag var i: Det är inte så farligt att komma ut och våga vara den man är.
Lennart Lundquist
08 – 796 27 16
IF METALLS RÅD TILL FÖRTROENDEVALDA / Så hanterar du hbt-frågor
• Tydlighet. Visa att facket inte accepterar trakasserier på grund av sexuell läggning.
• Ifrågasätt jargongen. Prata om skämten på arbetsplatsen och var gränsen går.
• Informera. Tala om för medlemmarna vem de ska vända sig till om de blir utsatta för kränkande handlingar.
• Utbilda. Alla med fackligt ansvar, men också arbetsgivare, bör få veta mer om sexuell läggning.
• Handlingsplan. Gör gärna en sådan tillsammans med arbetsgivaren. Ta fram konkreta åtgärder för att motverka diskriminering.
Fotnot: hbt är ett samlingsbegrepp för homosexuella, bisexuella och transpersoner