Undantag från las onödigt för de flesta
Svenskt Näringslivs egen undersökning visar att 17 procent av småföretagen använder sig av undantagsregeln när de säger upp. Det betyder att huvuddelen av företagen i praktiken inte ser några problem med uppsägningsreglerna.
Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin pekar på undersökningen när han kritiserar Svenskt Näringsliv för att avbryta huvudavtalsförhandlingarna med hänvisning till las-reglerna. Ministerns slutsats är att det inte finns några problem med uppsägningsreglerna, eftersom det finns så stora möjligheter att göra avsteg från grundregeln sist-in-först-ut.
– Det är en myt att sist-in-först-ut skulle försvåra för företagen att behålla nyckelpersoner och göra att de anställer färre, säger Peter Skogman Thoursie, docent i nationalekonomi.
Gillar regeln
Svenskt Näringslivs undersökning visar att 17 procent av de företag som sagt upp anställda har använt sig av möjligheten att göra två undantag från las-reglerna. Men arbetsgivarorganisationens undersökning visar samtidigt att småföretagen gillar undantagsregeln.
Till skillnad från arbetsmarknadsministern tycker Björn Lindgren hos Svenskt Näringsliv att 17 procent är en stor andel och att det är viktigt för företag att kunna komma runt anställningsreglerna.
– Det är rätt ofta småföretag behöver använda undantagsreglerna för att kunna behålla kompetens. Det finns dessutom en del indirekta effekter av anställningsreglerna som har betydelse, säger Björn Lindgren.
Arbetsrättsligt kapital
Han tänker på att bestämmelserna gör att folk ogärna byter arbete, eftersom de har ett slags arbetsrättsligt kapital i sin anställningstid.
Dessutom pekar Björn Lindgren på en undersökning som visar att undantagsreglerna gjort att sjukfrånvaron minskat bland anställda i småföretag samt att arbetsgivarna har blivit mindre noggranna när de anställer.
– Beteendet har ändrats och då behövs inte undantagen lika ofta, säger han.
Ingen förändring
Peter Skogman Thoursie har varit med och gjort en undersökning åt Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering. Den grundar sig på alla anställningar och avgångar mellan 1999 och 2002, vilket är både före och efter införandet av undantagsreglerna.
Slutsatsen är att undantagsreglerna i stort sett inte förändrade någonting. Anställningarna ökade inte och uppsägningsmönstret förändrades inte – möjligen kan det vara så att något fler över 55 år sägs upp.
– Om företagen hade stora problem med anställningsreglerna så skulle vi ha sett stora effekter när undantagsregeln för småföretag infördes. Det kan vi inte, säger Peter Skogman Thoursie.
FAKTA / Undantag från las
I januari 2001 kom en ny lag som ger företag med färre än tio anställda möjligheten att vid uppsägning undanta två personer från las-listan. Detta utan förhandling med facket.