/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt 2009/annmarielindgren0809.jpg
– Romantiseringen av marknadsliberalismen har fått sig en rejäl knäck av finanskrisen. Nu finns det öppning för en diskussion om blandekonomi, säger Anne-Marie Lindgren förtjust. Alla kovändningar som görs av borgerliga politiker noterar hon.
 

Vännerna är varnade. Ibland hälsar hon inte när de möts på gatan. Då tänker hon och liknar mest ett filosoferande mumintroll.

– Fin bild. Mumintroll är ju charmerande, säger Anne-Marie Lindgren och skrattar.

Hon är humoristisk och öppen, med åldern inne för folkpension. Men hon tycker det så roligt att analysera samhällsutvecklingen på Arbetarrörelsens Tankesmedja att hon inte vill sluta.

Varifrån hon får idéerna till framtidsvisionerna vet hon inte riktigt.

– Jag är ju ett levande exempel på facklig-politisk samverkan eftersom min pappa var fackligt aktiv och min mamma SSU:are.

– Under uppväxten i Norrköping talades det mycket om att det var dåligt förr innan det fanns en arbetarrörelse. Idéer får jag också från samtal med mina barn, deras kompisar, fackliga kursdeltagare och från studentförbundet.

Jämlikheten är grunden
Många undrar i dag vad socialdemokratin står för, rent ideologiskt. För henne är svaret enkelt.

– Grunden är jämlikhet, fortfarande. Idén om ett samhälle med små klyftor och med lika rätt till hälsovård och utbildning är högst levande, säger Anne-Marie Lindgren.

Tror du att människor förstår det?

– Jag tycker att vi är dåliga på att tala om vad S rent ideologiskt står för. Man hamnar i diskussioner om konkreta dagsfrågor, men får inte möjlighet att tala om hur sammanhangen ser ut.

Diskussionen om skatter är mycket märklig, anser hon. Alla tassar runt frågan om finansieringen av välfärden. Den borgerliga regeringen är nere på skatteuttag som inte ens räcker till att behålla den standard vi har.

– Sanningens minut nalkas och jag tycker att S ska vara tydligt med att välfärd till alla kostar skattepengar eller högre avgifter.

Resursskillnader
Tankesmedjan har funnits sedan 2006 då två olika forum för idédebatt inom arbetarrörelsen slogs ihop. Men den är anonym. Folk från näringslivets Timbro syns oftare i tv-sofforna.

– Det handlar om resurser. Timbro har oerhört mycket mer pengar än vi. Dessutom finns i medievärlden en stark beröringsskräck för något som har partipolitisk koppling. Då väljer de i stället en ledarskribent från Aftonbladet.

Youtube, webbplatsen för videoklipp, är hon mer förtjust i än tv-soffor. Den är som ett öppet torg där spännande samtal är möjliga, samtal som inte är ”styrda av journalister”.

På efterkälken
Anne-Marie Lindgren tycker att hela arbetarrörelsen hamnat på efterkälken när det gäller nya medier. När hon möter lokalt partifolk undrar hon alltid hur hemsidan ser ut.

– Alla suckar över tidningen som arbetarrörelsen inte har. Men jag tror att en bra hemsida kan väga över.

På 1970-talet skrev Anne-Marie Lindgren boken Vad är socialdemokrati? tillsammans med Ingvar Carlsson, tidigare partiledare. Ett avsnitt förklarar deras syn på skillnaden mellan kommunism och socialdemokrati.

På 15 språk
En politisk flykting från Iran, Reza Talebi, blev så intresserad att han översatte boken till persiska. Nu är den översatt till 15 språk och en av Tankesmedjans nödvändiga inkomstkällor. Den har nyligen getts ut på kinesiska.

– Det finns ett sug efter att förstå vad olika ideologier står för i grunden. Någon annan förklaring har jag inte.

Anne-Marie Lindgren säger att hon aldrig känt sig diskriminerad som kvinna. När kvinnor tar plats och ger sig in maktstrider möter de samma motstånd som män.

– Kvinnor får motstånd – inte för att de är kvinnor utan för att de utmanar makten. Det är bökigt när förklaringen i stället alltid är att de blir diskriminerade.

Ingen äger en annan människa
För elva år sedan briserade nyheten om att förre maken Erik Åsbrink, då finansminister, och Ylva Johansson, då skolminister, var kära.

– Klart att det var jobbigt. Men många var så gulliga. Jag kommer fortfarande ihåg när jag kom ut till Aktuellt i Politikens fikarum som alltid var belamrat med kvällstidningar.

– Den förmiddagen när alla förstasidor handlade om Erik och Ylva var det helt tomt på fikabordet för att de ville skona mig. Den empatin kan jag fortfarande tänka på.

Sedan många år tillbaka firar hon jul med exmaken, hans nya familj och alla barn.

– Vår relation är utmärkt. Jag vägleddes av min övertygelse att ingen äger en annan människa.

FAKTA / Blommorna fyller hela balkongen
Namn: Anne-Marie Lindgren.
Ålder: 66 år.
Bor: Bostadsrätt i Stockholms innerstad.
Familj: Tre vuxna barn som flyttat hemifrån.
Utbildning: Avbrutna universitetsstudier.
Jobb: Första riktiga var som studievägledare på universitetet. Därefter olika uppdrag i regeringskansliet, ledarskribent på S-tidningar samt uppdrag inom partiet. Nu jobb på Tankesmedjan som drivs av LO, S och ABF.
Fritidsintressen: Läser historia, går på teater, film, promenerar, åker långfärdsskridskor. Odlar blommor på balkongen så att hon knappt får plats själv.
Senast skrivna boken: Systrar kamrater, tillsammans med dottern Marika Lindgren Åsbrink.