Nyproduktionen av bostäder faller snabbt. Boverket anser att risken är stor att det nästa år byggs färre än 10.000 nya lägenheter. Bland byggbranschens arbetsgivare och byggnadsarbetarna växer oron. En långdragen lågkonjunktur innebär utslagning av tusentals byggföretag och massarbetslös för byggnadsarbetarna.

Situationen är paradoxal, påpekar två företrädare för byggbranschen, Mats Björs och Evert Sandahl, i Dagens Industri (26/1). Det finns ju fortfarande ett stort behov av bostäder.

Var tredje kommun uppger att de har bostadsbrist. Efterfrågan på lägenheter ökar snabbt. Inte minst därför att befolkningen ökar med omkring 40.000 personer varje år. Vad som behövs är i första hand hyreslägenheter. De har unga familjer och invandrare råd med.

Till detta kommer att en stor andel av miljonprogrammets lägenheter behöver rustas upp. Investeringar i miljövänlig och energisnål uppvärmning är också önskvärda.

Nu byggs nästan bara dyra borätter i tjusiga lägen

Så varför påbörjas inte en mängd nybyggen och upprustningsprojekt? Räntorna är låga, priserna pressade och tillgången på arbetskraft god. Ett bättre tillfälle att bygga allt vad tygen håller är svårt att tänka sig.

Ett svar på frågan är att byggherrarna, varken de privata eller allmännyttan, anser sig kunna räkna hem investeringarna.
Nyproduktionen har därför under senare år inriktats på dyra bostadsrätter i attraktiva lägen i städernas kärnor. Men sådana lägenheter har bara ett fåtal råd med.

Under 90-talskrisen avreglerades bostadspolitiken. Men tron på att marknaden kan garantera den långsiktiga bostadsförsörjningen har visat sig vara förfelad.

Byggandet kommer inte i gång av sig självt

De båda artikelförfattarna i Dagens Industri efterlyser ett rejält Rot-bidrag för upprustning av flerfamiljshus. Kravet är berättigat. Regeringen har anslagit miljarder i skattesubventioner till villa- och bostadsrättsägare. Men den har hittills inte avsatt en enda krona till hyresboende.

Artikelförfattarna föreslår även inrättande av en statlig byggfond med förmånliga lånevillkor. En sådan förutsätter initialt att staten skjuter till en grundplåt. Längre fram kan den omvandlas till en investeringsfond där bostadsföretagen sätter pengar i goda tider mot rätten att utnyttja dem i dåliga tider.

En sak är klar. Byggandet kommer inte igång av sig självt i dagens extrema lågkonjunktur. Det krävs kraftfulla insatser av regeringen, och de kommer inte att vara gratis.

Men de kommer att betala sig i längden.

För ett vet vi säkert. Vi behöver många fler lägenheter än vi har idag. Att skjuta upp till morgondagen vad vi kan göra idag är dumt och oekonomiskt.