De röd-gröna borde höja rösten
SISTA ORDET. Denna sommar tänker regeringen påbörja utförsäljningen av landets apotek till privata ägare – läs internationella läkemedelsgrossister.
I Sverige finns omkring 1.000 apotek. Planen är att sälja ut 500 av dem. Ytterligare 200 apotek ska överföras i ett särskilt bolag, där hugade spekulanter ska kunna gå in som delägare. Vårt nuvarande välskötta Apoteksbolag kommer alltså att slås i bitar.
Ett av de mer bisarra inslagen i utförsäljningen är att regeringen vill tvinga Apoteksbolaget att sälja ut filialer i attraktiva affärslägen med stort kundunderlag.
Skälet sägs vara att de nya privata ägarna annars skulle få svårt att nå tillräcklig lönsamhet. Regeringen vill alltså medvetet försämra förutsättningarna för de kvarvarande statliga apoteken för att garantera de privata uppköparna avkastning på sitt kapital.
Regeringen månar om de privata apotekens lönsamhet
Överhuvudtaget är regeringen mån om att garantera lönsamheten för de nya privatägda apoteken. De ska tillåtas hålla så höga priser att de uppnår en tillfredsställande vinstmarginal, vad som nu menas med det.
Regeringen motiverar privatiseringen med att konkurrensen ska leda till bättre service och till lägre priser.
Vad som får den att tro att så blir fallet är inte klart. Den utredning som föregick privatiseringen försökte inte ge sken av att priserna skulle bli lägre. Däremot trodde den att öppettiderna skulle öka något på större orter, eftersom de nya ägarna förväntas försöka maximera vinsterna genom att öka omsättningen.
Just det senare borde ha fått regeringen att dra öronen åt sig. Den helt dominerande delen av apotekens inkomster kommer från försäljning av receptbelagda läkemedel. Dessa subventioneras till större delen av skattebetalarna, eftersom betalningen upp till högkostnadsskyddet bara täcker en bråkdel av kostnaderna.
Överkonsumtion av medicin växande problem
Medicinskt omotiverad överkonsumtion av läkemedel är ett växande problem i alla länder. Studier visar att ända upp till en fjärdedel av alla läkemedel skrivs ut i onödan.
Om vi skapar ett nytt apotekssystem med inbyggda drivkrafter att öka vinsterna genom att ökad omsättning, blir resultatet med stor sannolikhet att skattebetalarna får betala mycket mer än vad som behövs för att täcka kostnaderna för den medicinskt nödvändiga vården. Och när kostnaderna väl börjar skena är risken stor att staten frestas försämra högkostnadsskyddet för alla.
De röd-gröna kunde gå längre i sin kritik
Den röd-gröna oppositionen har protesterat mot utförsäljningen. Men den kan gå ett steg längre. Den kan förklara att den vid en valseger river upp beslutet och återsocialiserar de apotek som sålts ut. Ett sådant besked skulle nog avskräcka en del spekulanter.
Verksamheter vilka liksom Apoteken så gott som helt finansieras med skattemedel bör i regel drivas i offentlig regi. Det är den bästa garantin för en effektiv hushållning med skattebetalarnas pengar.
Dagens apotek är tillgängliga och uppskattade av kunderna. Skulle de gå med ekonomiskt överskott så går pengarna tillbaka till staten. Genom återbäringen slipper medborgarna betala ett överpris för en viktig samhällstjänst.
Att sälja ut apoteken är lika dumt som när Stockholms stad sålde ut sitt energibolag till Fortum. Fortum gör idag miljardvinster som utan vidare skulle ha räckt till att sänka skatten för stockholmarna med någon krona.
Utförsäljningen av apoteken riskerar att bli en lika dålig affär för folkhushållet.