Posten och Postunionen har kommit överens om lönerna för den lilla fackföreningens 14 medlemmar – några få dagar innan en strejk skulle ha brutit ut och drabbat 6.500 kunder på Östermalm i Stockholm.

De lokala löneförhandlingarna mellan Postunionen och Posten utgår från det centrala avtal som Seko och ST har slutit med Posten, och som innebär att lönerna höjs med i genomsnitt 800 kronor i månaden från den 1 oktober i år.

– Den uppgörelse vi har träffat ligger inom det centrala avtalets ramar, säger Lars Hammarberg, en av brevbärarna inom Postunionen. Vi har till och med hamnat under 800 kronor i snitt, men är ändå nöjda.

Politiska intressen?
– Det här har varit en strid om småpengar. Almegas lockoutvarsel mot oss visar att arbetsgivarna har haft politiska intressen som försvårat en uppgörelse.

I ett pressmeddelande säger Postunionens ordförande Dag Dannelid att ”Almega har starka intressen av att motarbeta oberoende fackföreningar inom sina avtalsområden”.

Ville ha mer
Björn Backlund, Postens leveransområdeschef i centrala Stockholm, avvisar tanken att politiska skäl legat bakom lockoutvarslet.

– Postunionen har blivit korrekt behandlad. Uppgörelsen med dem ligger inom samma ramar som vår uppgörelse med Seko.

– Problemet var att Postunionen från början ville ha löneökningar utöver den ramen. Annars hade vi aldrig tagit en konflikt inför julen, som är Postens mest hektiska tid.

Postunionen, som har 14 medlemmar, har bildats av tidigare medlemmar i Seko och syndikalisternas SAC.