Försäkringskassans generaldirektör Curt Malmborg avgår. Han slutar på egen begäran.

Regeringen har utsett Adriana Lender till ny generaldirektör för Försäkringskassan. Hon har varit tjänstledig från jobbet som överdirektör på Försäkringskassan och utrett aktivitetsersättningen på Socialdepartementet.

Kritik mot ledningen
Curt Malmborg har fått intern kritik för sitt sätt att leda försäkringskassan.  I en artikel i Upsala Nya Tidning har flera anställda, och före detta anställda, krävt hans avgång. Deras argument har varit att Curt Malmborg inte fungerar som chef.

De anställdas förtroende för Curt Malmborg har halverats på ett år visar en medarbetarundersökning, skriver Upsala Nya Tidning.

För ett år sedan kände 40 procent av personalen stort förtroende för den högsta ledningen. I den senaste undersökningen var det bara en femtedel som hade stort förtroende för Curt Malmborg och Försäkringskassans ledning.

Stora omorganisationer
På Försäkringskassan har stora omorganisation genomförts. Pia Forsberg, sektionsordförande i fackförbundet ST på Försäkringskassan i Uppsala, säger att det skapat stor oro bland de anställda.

Undersökningen visar att de anställda tycker att det inte går att påverka den egna arbetssituationen, målen är orimliga och tidspressen stor.

De senaste två åren har dessutom hela ledningsgruppen på Försäkringskassan bytts ut. Upsala Nya Tidning skriver att flera  chefer petats eller lämnat sina tjänster i vredesmod över kaoset på myndigheten.
 
Slitsam omorganisation
Curt Malmborg säger att den interna kritiken inte haft någon betydelse för hans beslut att avgå. Inte heller är han förvånad över kritiken. Omorganisationen av Försäkringskassan är förmodligen den största förändring som någon myndighet genomgått.

– Det finns två skäl till att jag slutar. Vi har varit i en intensiv förändringsfas och nu går Försäkringskassan in i ett nytt skede, som mer handlar om finjusteringar och förvaltning. Då tycker jag det är lämpligt med en ny ledning.

Hans andra anledning är att arbetet med omorganisationen varit slitsamt.

Den avgående generaldirektören har inga kommentarer till att Adriana Lender utsetts till ny generaldirektör. Han säger bara:

– Jag hoppas att det går bra, säger Curt Malmborg.