Fastighets blir det första fackförbundet inom LO, TCO och Saco som organiserar papperlösa.

De papperslösa, personer som vistas i Sverige utan uppehållstillstånd, ska i framtiden därmed få samma stöd av fackförbundet som vanliga medlemmar.

Det innebär att de bland annat har rätt att bli företrädda i fackliga förhandlingar om löner och arbetsvillkor. Vid ett medlemskap får de även rätt till fackliga försäkringar som hemförsäkring och olycksfallsförsäkring samt stöd mot diskriminering.

– Vi vill motverka ekonomisk brottslighet och verka för rättvisa löner och arbetsvillkor för alla som arbetar inom våra avtalsområden, säger Hans Öhlund i ett pressmeddelande från fackförbundet.

Diskussion på LO-kongressen
Under LO-kongressen i juni kom frågan om de papperslösas rätt att organisera sig upp.

Fastighets krävde då att LO skulle arbeta för att organisera de papperslösa och samtidigt ge dem amnesti.
 
Kongressen röstade nej och avslog förslaget.

Juridiska problem
Per Bardh, LO:s avtalssekreterare, säger att det är upp till LO-förbunden själva att bestämma om de vill organisera papperslösa eller inte. LO ser dock problem med att organisera papperlösa.

– Det är osäkert om facket kan företräde dem i en rättslig tvist i domstol, säger Per Bardh.

Risken är att domstolen inte går med på att ta upp ärendet i och med att de papperslösa inte har laglig rätt att vara i Sverige.

– En annan fråga är om en papperslös medlem kan erhålla a-kassa. Det är i dag oklart, säger Per Bardh.

A-kassorna utför en myndighetsutövning och kan därför troligvis inte betala ersättning till dem som inte har rätt att visatas i landet. Syndikalisterna som i flera år har organiserat papperslösa uppger att deras papperslösa medlemmar inte har rätt till ersättning från a-kassan.