Arbetstiderna står inför avgörande omröstning i EU-parlamentet. Ska det bli tillåtet med 65 timmars arbetsvecka, som rådet bestämt – eller ska parlamentet lyckas stoppa undantagen från 48 timmars arbetsvecka?

Europafacket demonstrerar på tisdag i Strasbourg mot rådets överenskommelse att tillåta upp till 65 timmars arbetsvecka, ända upp till 78 timmar vissa veckor.

LO, TCO och Saco skickar brev till ledamöterna i Europaparlamentet och uppmanar dem att inte försämra ett direktiv som ska skydda löntagarnas hälsa och säkerhet.

Osäkert utslag
Nästa onsdag, den 17 december, sker en viktig omröstning i parlamentet om arbetstider. Ska undantag från arbetstidsdirektivets 48-timmarsvecka tillåtas och ska passiv jourtid räknas som arbetstid?

I juni i år kom ministrarna i rådet överens om att Storbritannien och flera andra länder ska få ha kvar möjligheten till undantag från 48-timmarsregeln.

I Storbritannien används så kallad opt out på arbetsplatser inom handel och vård där unga kvinnor är i majoritet.

Rådet bestämde också att passiv jourtid (när man sover på jobbet under jouren) inte ska räknas som vanlig arbetstid.

När parlamentet röstar på onsdag är det fortfarande osäkert hur utslaget blir. En absolut majoritet av ledamöterna, 393 röster, måste stödja socialisten Alejandro Cercas betänkande för att undantagen ska kunna stoppas och för att passiv jourtid ska kunna räknas som vanlig arbetstid.

Splittring till höger
Den socialistiska gruppen kommer att rösta för Cercas förslag medan den konservativa är splittrad, liksom den liberala. Både vänstergruppen och den gröna gruppen röstar med socialisterna.

Om vänsterfalangen vinner tvingas rådet till en kompromiss med parlamentet. Men om färre än 393 ledamöter röstar på Cercas förslag, då blir rådets överenskommelse lag.

Det pågår försök från flera olika håll att påverka ledamöterna. Inte bara facken utan också arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin har försökt påverka ledamöterna. Han vill ha stöd för rådets uppfattning och vill inte att Cercas förslag ska vinna medan en lobbyorganisation för två miljoner läkare försöker få dem att rösta för Cerca.

FAKTA / Arbetstidsdirektivet
Två domar från EU:s domstol tolkade det gällande arbetstidsdirektivet som så att all jourtid, även den passiva, ska ersättas som arbetstid samt att kompensationsledighet måste tas ut i anslutning till jouren.
2004 föreslog kommissionen ändringar av direktivet för att undanröja effekterna av domarna. Sedan dess har råd och parlament försökt komma överens.