Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Rödgrön opposition vill jobba feministiskt

Socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet är nu överens om ett samarbete. Tillsammans ska de våren 2010 presentera en valplattform för hur de vill regera om de vinner valet i september samma år. Facken ger tummen upp.

Under hösten har buden kring samarbetet varit många. Först fick inte vänsterpartiet vara med när s och mp gjorde upp.
Dörren var stängd för vänstern, kommenterade socialdemokraternas ordförande Mona Sahlin.
Fackföreningsrörelsen och vänsterfalangen inom socialdemokraterna surnade till, dörren öppnades på nytt för vänsterpartiet och nu är alla tre alltså överens.

En viktig anledning är att vänsterpartiets Lars Ohly har ändrat uppfattning om regelverket kring statens inkomster och utgifter; budgettak, överskottsmål och penningpolitiska mål,  vilket varit ett hinder för samarbetet. Han ställer numera upp på såväl tak som mål.
Det viktigaste nu är att se till att den borgerliga regeringen försvinner i nästa val, är Lars Ohlys förklaring till omsvängningen.

Den fackliga rörelsen reagerar med tummen upp.  Kommunals Ylva Thörn säger att hon välkomnar samarbetet, SEKO:s Janne Rudén tror att det blir avgörande för nästa val och LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin säger att hon har ett stort förtroende för samarbetet (hon sitter också i socialdemokraternas verkställande utskott).
– Till skillnad från den högerregering som står handfallen i den kris som Sverige nu går igenom, utgör det rödgröna samarbetet ett politiskt alternativ som värnar jobb och rättvisa, säger Wanja Lundby-Wedin.

Inför våren 2010 när de tre rödgröna partierna ska presentera en gemensam valplattform och en ekonomisk-politisk vårmotion tillsätter de fem arbetsgrupper som ska ta fram politiken.
Grupperna ska titta på jobb och ekonomi, klimat och miljö, välfärd och rättvisa, storstaden samt vad de kallar en rättvis och hållbar värld.
Den rödgröna oppositionsstyrkan säger att den politik de tar fram ska bryta kvinnors underordning och lyfta fram kvinnors möjligheter. Alla arbetsgrupper ska också ta fram förslag som motverkar diskriminering. Alla förslag ska analyseras ur ett barn- och jämställdhetsperspektiv, lovar partierna.

Redan i går presenterade s, v och mp ett gemensamt ungdomspaket. Det innehåller förslag om 3000 traineeplatser i välfärden (ett gammalt s-förslag), jobbutbildning till unga med hjälp av fler arbetsmarknadsutbildningar för unga under 25 år, fler utbildningsplatser på komvux, KY och högskola samt ökade satsningar på karriärcoachning och praktik.