Krispaketet kritiseras
Det räcker inte. Så kommenterar både fack och näringsliv regeringens krispaket på 8,3 miljarder kronor för att få igång den svenska arbetsmarknaden igen.
– Krispaketet känns dumsnålt, säger Lena Westerlund, LO:s chefsekonom.
– Det borde varit en satsning värd runt 25 miljarder istället, säger hon.
Efterlyser stöd till kommunerna
På hennes önskelista över åtgärder för att komma till rätta med den ekonomiska krisen finns fem punkter.
Det är statsbidrag till kommunerna, höjt tak i a-kassan och sänkt avgift till arbetslöshetsförsäkringen, hushållsstimulanser som höjt barnbidrag och höjt bostadstillägg för pensionärer, rot-avdrag och breda utbildningssatsningar.
– Det är obegripligt att regeringen inte diskuterar stöd till kommunerna för att motverka att de också drar ned på personal och verksamhet, säger Lena Westerlund.
A-kassetaket vill hon höja till runt 1.000 kronor om dagen, i dag är det 680. Avgiften i a-kassan borde ner till kring 100 kronor i månaden, tycker Lena Westerlund.
Till skillnad från regeringen anser hon att höjningar av bostadsbidrag och bostadstillägg till pensionärer skulle vara effektiva åtgärder. De skulle direkt öka konsumtionen.
När det gäller utbildning vill Lena Westerlund lyfta fram arbetsmarknadsutbildningar och se ett nytt kunskapslyft.
Rot-avdraget fel utformat
Rot-avdraget finns i regeringens förslag, men det är fel utformat enligt LO:s chefsekonom.
Regeringen inför ett avdrag som är en utbyggnad av de hushållsnära tjänsterna och innebär att varje person har möjlighet att göra ett 50 procentigt skatteavdrag för kostnader upp till 50.000 kronor.
– Regeringens avdrag är permanent. Rot-avdrag ska vara tillfälliga för att vara effektiva. Nu kommer hushållen att vänta med sina reparationer, eftersom avdraget finns kvar även längre fram.
Även Byggnads ordförande Hans Tilly är kritisk.
– Det ger inte särskilt många jobb. Avdraget borde rikta sig till fastighetsägare så att det blir ett stöd för att renovera miljonprogramslägenheterna.
Hans Tilly saknar dessutom stöd för at bygga nya bostäder. Han är dock nöjd med att regeringen satsar mer pengar på vägunderhåll och vuxenutbildning.
Näringsminister Maud Olofsson sa att den nya satsningen på underhåll av vägar och järnvägar förhoppningsvis ska leda till att flera maskiner köps.
Hos lastmaskintillverkaren Volvo Construction Equipment i Arvika är platschefen Bengt Lundström positiv.
– Det kommer påverka vår verksamhet positivt. Sverige är en viktig del av vår marknaden.
Näringlivet vill ha mer
Regeringens satsningar får även kritik från arbetsgivarled. Svenskt Näringslivs chefekonom Stefan Fölster tycker att satsningarna inte räcker till.
– Det är bråttom med åtgärder som stimulerar investeringar och hindrar att arbetslösheten blir så stor, säger han till TT.
– Krispaketet som sådant ser jag bara som en början, jag hoppas och utgår ifrån att regeringen redan i morgon sätter sig och funderar på nästa åtgärd.
Reaktionen är liknande från Företagarna. Ett svagt paket där den viktigaste åtgärden saknas, nämligen sänka arbetsgivaravgifter för småföretagare, uppger de till TT.
Läs också artikeln: Krispaket ska rädda ekonomin 5/12 2008
Läs också: mer om satsningen på regeringens hemsida.
Göran Jacobsson
08-796 27 01
skriv ett e-postbrev till reportern