Sämre arbetsmiljö drabbar kvinnor
Sju av tio kvinnliga arbetare kan inte ta en minipaus för att prata med kollegorna. Lika många har lågt inflytande över sina arbetsuppgifter och sitt arbetstempo. Och andelen ökar.
– Det är främst kvinnliga arbetare i privat tjänstesektor och kvinnliga lägre tjänstemän som fått det sämre, säger Sten Gellerstedt, utredare på LO.
Utvecklingen med slimmade organisationer, mer stress och hårdare press på de anställda som började på 90-talet håller i sig. Samtidigt fortsätter det egna inflytandet över arbetet att minska, enligt en rapport LO presenterade i dag, onsdag.
Rapporten bygger på Statistiska centralbyråns Arbetsmiljöundersökning, där drygt 7 000 personer besvarade frågor om sitt arbete förra året. Undersökningen är återkommande och LO sammanställer resultaten vart fjärde år.
– Vi hade hoppats att det skulle ha blivit bättre än 2003, men tyvärr har det skett klara försämringar av arbetsmiljön, och det gäller även den fysiska arbetsmiljön, säger Ulla Lindqvist, LO:s vice ordförande.
Mer enformigt arbete
Allt fler utför enformig arbete där de upprepar samma arbetsmoment. Det gäller 78 procent av de kvinnliga arbetarna inom privat service, som toppar statistiken före industrikvinnorna. Värk i axlar och armar drabbar också allt fler i så gott som alla grupper på arbetsmarknaden.
Samtidigt minskar andelen som har tillgång till företagshälsovård. Bara var tredje kvinnlig arbetare inom handel, transport och service har tillgång till företagshälsovård, att jämföra med sju av tio arbetare i övriga branscher.
LO anser att företagshälsovården måste byggas ut och Ulla Lindqvist vill se ett samarbete mellan arbetsmarknadens parter och politikerna för att få fler företag att ansluta sig.
– Det behövs ett trepartssamarbete för att skapa ett tryck, och kanske ekonomisk stimulans i form av sänkt arbetsgivaravgift för företag som ansluter sig till företagshälsovården, säger hon.
Bemanning och organisation
En av de viktigaste arbetsmiljöfrågorna gäller arbetets organisation och bemanning, enligt Ulla Lindqvist. Hon vill att Arbetsmiljöverket upprättar föreskrifter som reglera bland annat ensamarbete, eftersom allt fler arbetstagare tvingas arbeta ensamma, vilket ökar riskerna.
– Det är ett rimligt krav att ställa på Arbetsmiljöverket, eftersom det är ett stort problem, säger hon.
Diskussioner pågår också inom LO om att driva frågorna om bemanning hårdare i nästa avtalsrörelse.
LO vill också att Arbetsmiljöverket får mer pengar till inspektioner och att rejäla satsningar görs på arbetslivsforskningen.