BOKSVEP. Det senaste decenniet har klimatet vuxit till en av de stora internationella frågorna och sedan FN:s klimatpanel, IPCC, 2007 slog fast den vetenskapliga enigheten om människans klimatpåverkan forsar klimatböcker ut från förlagen i samma takt som glaciärerna smälter. Här är ett axplock.

Minimal uppoffring
I Makten över klimatet gör den unge professorn, IPCC-medarbetaren och regeringsrådgivaren Christian Azar en saklig genomgång av klimatfrågan och dess lösningar.

Han lyfter fram förhoppningar på såväl de tekniska möjligheterna som politikens och marknadens förmåga att lösa klimatfrågan.

Enligt hans beräkningar skulle en koldioxidneutral världsekonomi leda till att vi blir tio gånger så rika 2102 istället för 2100. En överkomlig uppoffring kan man tycka.

Värre grad för grad
Mark Lynas bestseller Sex grader är en dramatisk skildring av den klimatpåverkan som redan skett och konsekvenserna av en fortsatt uppvärmning, grad för grad, upp till det katastrofala sexgradersstrecket.

En tung väckarklocka som National Geographic gjort TV av.

Som att sluta röka
I andra ändan av spektrat finns Glädjerapporten av Bosse Angelöw vars iver att lista allt som blir bättre påminne magister Pangloss tes att vi lever i den bästa av världar.

På köpet får man en kurs i rökavvänjning.

Detta fixar marknaden
Nästan lika positiv är Farväl till världsundergången, en slags vuxenversion av Svenskt Näringslivs julsaga om gumman som ställde till det genom att inte konsumera tillräckligt, skriven av organisationens egen hustomte Stefan Fölster.

Utan att öppet förneka uppvärmningen plockar han ömsom fram klimatskeptiker och målar ömsom en bild av en varmare, trevligare värld samtidigt som han optimistiskt förutser att marknaden kommer att lösa koldioxidproblemet.

Bra läsning för klimataktivister ty, som Tage Danielsson sa,”Utan tvivel är man inte riktigt klok”.

Pessimism åt alla håll
Så långt ifrån Fölster man kan komma är Tillväxtens sista dagar, där miljöforskaren Björn Forsberg resonerar brett och tämligen pessimistiskt om det kapitalistiska samhällets oförmåga att ändra kurs.

I en radikalekologisk kritik av tillväxtideologin delar han ut svingar åt höger och vänster där även delar av miljörörelsen får sitt.

Befriande oideologisk
Miljöarbetet stärker affärerna vill övertyga företagare att det finns pengar att tjäna på att vara miljövänlig. Med checklistor och tips för den som vill göra sitt företag grönare saknar den systemkritik men är handfast och befriande oideologisk.

Varning för livet
Det mest ambitiösa lekmannaprojektet på svenska står journalisten Andreas Malms planerade trilogi för.

I första delen, Det är vår bestämda uppfattning…, behandlas naturvetenskap och idéhistoria, särskilt biosfärbegreppet – att livet självt skapar sina egen förutsättningar.

Malm är kritisk mot IPCC:s försiktiga konsensusprincip och betonar riskerna för att självförstärkande processer kan leda till mycket snabb uppvärmning.

In i mataffären
Mat och klimat tar grundligt upp den verksamhet som är den viktigaste för mänskligheten och samtidigt både en växande växthusgaskälla och hotad av klimatrubbningar: produktionen av mat.

Boken sätter de stora skeendena i samband med dilemmat i mataffären och argumenterar lågmält men tydligt för en omställning av jordbruk och kosthållning.

Dagens utsikter
Meteorologernas väderbok är en pedagogisk skriven bok som till stor del handlar om det ”vanliga” vädret och som därmed ger en bra grund till att förstå avsnitten om växthuseffekt och klimatförändringar.

Poesi
Känns faktarabblandet för tungt kan man sjunka in i Åsa Maria Krafts snöflingefraktala poesi i Permafrostens avtagande och där möta Richard Nixon och Arja Saijonmaa i rollerna som Dick Cheney respektive Condoleezza Rice (!) liksom den metangas som frigörs av och förstärker den globala uppvärmningen.

Ny bok: Makten över klimatet.
Författare: Christian Azar.
Förlag: Bonniers.

Ny bok: Sex grader.
Författare: Mark Lynas.
Förlag: Ordfront (Pocket).

Ny bok:
Glädjerapporten.
Författare: Bosse Angelöw.
Förlag: Natur och Kultur.

Ny bok: Farväl till världsundergången.
Författare: Stefan Fölster.
Förlag: Bonniers.

Ny bok: Tillväxtens sista dagar.
Författare: Björn Forsberg.
Förlag: Ruin.

Ny bok: Miljöarbetet stärker affärerna.
Författare: Richard Almgren, Torbjörn Brorson och Magnus Enell.
Förlag: Uppsala Publishing House/Konsultförlaget.

Ny bok: Det är vår bestämda uppfattning att om ingenting görs nu kommer det att vara för sent.
Författare: Andreas Malm.
Förlag: Atlas.

Ny bok: Mat och klimat.
Författare: Pär Holmgren och Johanna Björklund.
Förlag: Medströms Bokförlag.

Ny rapport: Meterorologernas väderbok.
Författare: Pär Holmgren
och Claes Bernes.
Förlag: Medströms Bokförlag.

Ny bok: Permafrostens avtagande.
Författare: Åsa Maria Kraft.
Förlag: Bonniers.

Läs också: Hemsidan för IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change).
Läs också: Naturvårdsverkets sammanfattning av IPCC:s rapport.

Lars Henriksson
Skriv ett e-postbrev till kulturredaktörn