/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2008/brorasHOJD2908.png
En byggnadsarbetare dog i raset i Kista. Foto: Gunnar Lundmark

En byggnadsarbetare omkom och två personer i en bil skadades allvarligt vid ett byggras i Kista i Stockholm i går. Flera personer chockades.

Olyckan inträffade vid en galleria i Kista som håller på att byggas ut över Hanstavägen som är huvudled i området. Konstruktionen gav vika en lyftkran lagt ett betongbjälklag på en stålstomme. Och då rasade betong och stålbjälkar ner på byggarbetsplatsen och vägbanan.

– Vi befarar att det är konstruktionen som gett vika och att det är en projekteringsmiss, sa bygginspektör Pia Selenius till TT efter Arbetsmiljöverkets inspektion på förmiddagen i dag, onsdag.

När polis och räddningstjänst kom till platsen efter larmet i går klockan 16.30 spärrade de av området för att kunna söka efter skadade.

Allvarligt skadade
En person, en byggnadsarbetare, hittades död under rasmassorna. Två personer fördes till Karolinska universitetssjukhuset i Solna. En av de skadade är en byggnadsarbetare i 55-årsåldern som följde med i rasmassorna. Han har fått frakturer. Den andre är en man, född 1980, som satt i en bil. Han har mycket allvarliga skador, uppger TT.

Polisen har inlett en förundersökning om arbetsmiljöbrott.

Johan Lindholm, ordförande på Byggettan i Stockholm, vet inte om det finns några medlemmar bland de inblandade. Han vill inte gärna kommentera olyckan i Kista specifikt.

– Först och främst är det tragiskt när olyckor händer. Polisutredningen får visa vad som har hänt. Men rent allmänt så brukar större entreprenörer bygga ett par, tre våningar, för att säkra konstruktionen innan civil trafik släpps på. Jag vet inte om det är så här, säger han till LO-Tidningen.

Trenden oroar
I ett större sammanhang är Johan Lindholm oroad över trenden med allt fler arbetsplatsolyckor.

– Det mest alarmerande är att Arbetsmiljöverket drar ned när det i stället borde få mer resurser. Samtidigt så ser jag att säkerheten sätts åt sidan på allt fler arbetsplatser. De pressade arbetstiderna är en av anledningarna till att det här sker. Jag skulle vilja se fler inspektörer ute på byggena. Vi måste gå till botten med det här. Det får inte fortsätta, säger han.

Byggnads andre förbundsordförande, Thomas Gustavsson, vill att parterna i branschen sätter sig ned och diskuterar vad det går att göra för att komma åt problemet.

– Vi har ett riskfyllt jobb. Men det har varit ovanligt många olyckor med dödlig utgång under senaste tiden. Det oroar. Är det så att säkerheten sätts åt sidan för att man ska tjäna några extra kronor? Då finns det ett attitydproblem. Det måste vi komma åt. Jag hoppas att arbetsgivarsidan ser allvaret och vill göra något åt det, säger han till LO-Tidningen.

Saknar inspektörer
Han är också orolig över neddragningarna hos Arbetsmiljöverket.

– De stora byggföretagen jobbar seriöst med säkerheten. Problemen finns i mindre företag. Då har inspektörerna varit bra stöd för våra skyddsombud. Men numer ser man sällan några inspektörer ute på byggen. Jag tror att säkerheten förlorar på det, säger han.

FAKTA: Döden på byggen
Förra året dog 16 personer på byggarbetsplatser i Sverige, skriver Svenska Dagbladet i dag. Året före var siffran 11, liksom år 2005. I maj i år omkom tre byggnadsarbetare på jobbet.

Läs också: artikeln ”Flest dödsfall vid små företag” 8/7 2008