ANALYS. Priset för att hoppa av samtalen om ett nytt huvudavtal steg kraftigt i dag, onsdag. Genom att uppträda offentligt och, om än i olika tonarter, hylla avtalade lösningar framför lagstiftning så blir det svårare att kliva av samtalen för den inblandade trion – Svenskt Näringsliv, LO och PTK.

Vetskapen om att alternativet stavas politik finns hos alla de inblandade. Och den osäkerhet som följer med politiska beslut som kan svänga med olika riksdagsmajoriteter vill ingen av dem ha. Att den nuvarande alliansregeringen har satt ner foten, och avvisat lagstiftning som framkomlig väg, har därför haft betydelse för de trevande och försiktiga samtal som pågått en tid.

Men äras den som äras bör. Den mest träget ropande rösten i öknen om vikten av att reglera omstridda frågor i ett nytt huvudavtal har varit Svante Nycander, DN:s tidigare chefredaktör och författare till flera böcker om svensk och internationell arbetsmarknad. I dag kan han med viss rätt ropa – äntligen.

Fick napp
Men också Medlingsinstitutets förre generaldirektör Anders Lindström har haft ett finger med i den senaste utvecklingen. Under Almedalsveckan förra året kastade han fram förslaget vid ett seminarium om lönebildning och den gångna avtalsrörelsen. Och med LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin i publiken fick han napp. En omedelbar öppning för att samtala om svåra och omstridda frågor skapades.

Senare under hösten kom svaret från arbetsgivarna – en formell inbjudan till ett partsgemensamt reformarbete med ett nytt huvudavtal som grund. Vid lucia svarade LO och PTK formellt ja tack och lyfte fram sina hjärtefrågor.

Så långt historien och förspelet. Nu har diskussionerna pågått en tid och sannolikt har trion – Jan-Peter Duker, Erland Olauson, och Lars-Bonny Ramstedt – börjat identifiera svårigheter och sett möjligheter på en rad områden. Men om detta finns ännu inga kommentarer.

Tror på framtiden
I deras sökande efter gemensamma nämnare var onsdagens seminarium ytterligare ett steg. Den enda rimliga tolkningen av att samlas inför en utvald elit bland organisationernas medlemsförbund och journalister är att de tror att det finns en möjlighet att lyckas.

Att låta 150 förhandlingschefer och ordförande lyssna till de egna och motpartens företrädare skapar en grund för samtal och överväganden inom varje organisation. Just den diskussionen blir den helt avgörande. Förankringsprocessen inom LO, PTK och Svenskt Näringsliv bestämmer huvudavtalets framtida öde.

Läs också: artikeln "Bör vara klara innan tomten kommer", 12/3 2008

Läs också: artikeln "Till slut krävs fotarbete för att enas", 30/1 2008

Läs också: artikeln "Ledarna möttes för första gången", 29/1 2008
Läs också: artikeln "Förhandlingsansvariga pratar redan", 22/1 2008