Miljardvinster går före miljön
Många kommuner, främst borgerligt men även socialdemokratiskt styrda, har sålt ut eller planerar utförsäljning av sina el-, värme- och vattenverk. Oftast är det en privat storkoncern som tar över ägandet. Avyttringarna motiveras för det mesta med naiva antaganden om att de nya ägarna ska klara driften till en lägre kostnad.
För små kommuner kan kanske en privat entreprenör vara ett ekonomiskt bättre alternativ än drift i egen regi. Men att en normalstor svensk kommun inte själv kan skaffa sig nödvändig kompetens för att rationellt och effektivt sköta vatten-, värme- och elförsörjningen är ett löjligt påstående. Det framgår inte minst av att de kommuner som själva tar ansvar för dessa uppgifter överlag har lägre priser än de som de privatiserade företagen tar ut.
Orsaken till att privatiseringen riskerar att bli en dyrbar affär är att den som behärskar näten för distribution av el, vatten och värme får ett monopol. Och ett vet vi med stor säkerhet, nämligen att vinstgivande monopolföretag aldrig drar sig för att skinna kunderna. I en kommun som sålt ut sina tekniska verk riskerar medborgarna alltid att bli uppskojade av den private monopolisten.
Dyr utförsäljning för stockholmarna
Svenska Dagbladets näringslivssida har nyligen redovisat en misslyckad utförsäljning i Stockholm. Staden sålde ut hälften av ägandet i sitt eget fjärrvärmebolag till den finska energijätten Fortum.
Efter utförsäljningen har priserna för fjärrvärmen ökat snabbt, trots ilskna protester från hyresgäster och bostadsrättsföreningar.
Kostnaden för fjärrvärme är numera flera tusenlapper högre för en normal bostad i Stockholm än i jämförbara kommuner. Fortum har viftat bort klagomålen från de boende och från fastighetsägare med att koncernen inte är intresserad att förse stockholmarna med värme till självkostnadspris.
Nej, det vet vi om. Det framgår av att koncernen år efter år redovisar rekordvinster och utan att skämmas delat ut miljarder i bonus till sina höga chefer.
Men varför de boende i Stockholm eller på andra håll där Fortum lagt under sig det kommunala energiföretaget ska tvingas att berika Fortums aktieägare genom att betala överpriser för el och värme går inte att motivera. Monopolister ska hållas kort. Vinster i monopolföretag är alltid oförsvarliga. Det kan man även lära i liberala ekonomers abc-böcker.
Fortum får grönt ljus för utsläpp
Det finns i princip inga bra skäl till att allmänna nyttigheter som vatten, el och värme ska kosta mer än vad som krävs för att klara drift och underhåll av de tekniska anläggningarna. Om vinster uppstår bör de återgå till kommunen, allt annat innebär att medborgarna blir lurade.
Men det bryr sig inte de styrande i Stockholm om. Där har det moderata miljöborgarrådet kört över sin egen miljöförvaltning genom att tillåta Fortum att släppa ut mer växthusgaser än vad förvaltningen anser tillrådligt. Borgarrådet ursäktar sig med att höjda gränsvärden för Fortums koldioxidutsläpp blir alltför dyra för bolaget.
En skön själs bekännelse. Moderaterna i Stockholm är beredda att offra miljön för att rädda fortsatt höga monopolvinstervinster åt Fortum. Medborgarna blir dubbelt lurade. De får betala högre priser för värmen och får på köpet en förstörd miljö.