ANALYS. Miljöpartiet har länge talat för införandet av vad de kallat medborgarlön. Med detta har partiet menat en låg ”lön” i nivå med socialbidraget som ska ersätta dagens sjukpenning, a-kassa och socialbidrag men delas ut i stort sett alla vuxna i behov av den. Denna befängda idé har miljöpartiet nu övergett. Partistyrelsen förordar numera – efter ett medieanpassat utspel denna vecka – en samordning av sjukpeng, a-kassa och socialbidrag i en gemensam försäkring.

Möjligen tror miljöpartisterna att de genom sin omsvängning underlättar ett samarbete med socialdemokraterna. Det  gör de inte.
Egentligen handlar det inte om en äkta omprövning. Vad som föresvävar miljöpartiets ledning är ett slags medborgarlön i ny tappning, omdöpt till allmän trygghetsförsäkring.

Om man ska säga något positivt om förslaget är att miljöpartiet numera vill räkna upp ersättningen till de arbetslösa till den nivå som socialdemokraterna föreslagit i riksdagen.

Vill göra tvärtom
Men samtidigt vill miljöpartiet sänka sjukpenningen för alla. Här hamnar miljöpartiet på kollisionskurs med socialdemokraterna. Dessa vill ju höja taket i sjukpenningen från 7,5 till 10 basbelopp för att fler ska få ett fullgott inkomstskydd vid sjukdom, inte bara
de som har en avtalad tilläggsförsäkring.

Redan detta gör miljöpartiets förslag politiskt omöjligt. Att ytterligare försämra  den sjuförsäkring den borgerliga regeringen redan urholkat kommer väljarna aldrig att acceptera.

Mest utmanande i miljöpartiets förslag är att de vill lägga ned de fackliga a-kassorna. Föga förvånande applåderas tanken av arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin som  därmed verkar medge att en obligatorisk a-kassa är detsamma som en förstatligad a-kassa.

Kostar mer än det smakar
Efter regeringens chockhöjning av a-kasseavgiften har 400.000 personer lämnat försäkringen. Många av dem sitter på trygga jobb och tycker avgiften är en onödig utgift.  Men de allra flesta har lämnat kassan därför att de inte längre anser sig ha råd med avgiften.

Hur en ny s-regering efter en valvinst ska restauera a-kassan så att den åter bli en försäkring som omfattar alla som behöver den går förvisso att diskutera.

Men att avveckla den fackliga administrationen av kassorna vore dumt. Med sin branschkunskap är de fackliga kassorna den
främsta garanten för en effektiv och smidigt fungerande kassa.

Tron på byråkratiskt överhetstänkande
Grundfelet med idén att slå ihop alla socialförsäkringar till enda som administreras av en supermyndighet är att den bygger på ett byråkratiskt överhetstänkande, som brukar förknippas med stalinister av den gamla skolan eller med verklighetsfrämmande nyliberaler.

Det verkar inte ha gått upp för miljöpartiet att regler och villkor i försäkringarna är olika därför att de har olika ändamål. A-kassan är en omställningsförsäkring som måste vara starkt samordnad med arbetsmarknadsutbildningar och annan arbetsmarknadspolitik.

Sista utväg
Sjukpenningen är generell inkomstbortsfallsförsäkring vars storlek om varaktighet måste avgöras av medicinska bedömningar. Socialbidrag eller försörjningsstöd är en sista utväg för dem som helt saknar ekonomiska tillgångar.

Miljöpartiet motiverar samordnade regler och administration av dessa sociala skyddsnät med att en sådan ordning blir begripligare för medborgarna.

Vilket trams! Folk kan själva avgöra om de är arbetslösa, sjuka eller står på bar backe. Att de tvingas vända sig till en och samma supermyndighet minskar inte utan ökar risken för godtycke och övergrepp.

Läs också: artikeln "S-kritik mot obligatorisk kassa", 25/2 2008

Läs också: artikeln "Obligatorisk a-kassa kan skrotas", 22/2 2008