Danmark utreder Lavaldomens effekt
Arbetsmarknadsdepartementets jurister har tolkat domen från EU:s domstol i Lavalmålet. De har kommit fram till att domen som rör Byggnads blockad av lettiska Laval kan få konsekvenser även i Danmark.
Dansk arbetsrätt kan komma att skrivas om för att överensstämma med EU-fördraget. Men om lagändringar är nödvändiga ska en utredning komma fram till. Arbetsmarknadsminister Claus Hjort Frederiksen kommer i dag, torsdag, med beskedet att utredningen ska vara klar före sommaren.
Delade sin syn
Både fack och arbetsgivare ska vara med i utredningen. I slutet av förra veckan redogjorde juristerna inför Folketinget (danska riksdagen) om hur de tolkat både Viking Line- och Lavaldomen som båda kom strax före jul från domstolen i Luxemburg.
De danska juristerna anser att det måste övervägas om Danmark tillräckligt tydligt anger vilken lön utstationerade tjänsteföretag ska betala sin arbetskraft. Inte heller Danmark har angett minimilön i utstationeringslagen utan hänvisar till kollektivavtal. Om det ställs krav på utländska företag som går utöver de som anges i utstationeringsdirektivet måste även Danmark överväga om de stämmer överens med EU-rätten, enligt redogörelsen.
När det gäller konflikträtten finns dock skillnader mellan Danmark och Sverige. Lavaldomen kommer att få större konsekvenser i Sverige. Den svenska regeln lex Britannia, som underkändes av EU:s domstol, finns inte i Danmark. Danska jurister anser att den är diskriminerande, medan den i Sverige ger facken rätt att blockera företag med utländska avtal.
Nationaliteten kvittar
I Danmark är huvudprincipen att det råder ”fri konkurrens” om vilket kollektivavtal som ska omfatta anställda på ett företag. Ett danskt fack kan ta till konflikt mot ett företag oavsett om det har ingått ett kollektivavtal eller ej. Ingen skillnad görs heller på om avtalet är danskt eller utländskt.
Den andra viktiga domen som reglerar arbetsrätt är Viking Linedomen om finska sjömäns kamp för kollektivavtal vid rederiets utflaggning till Estland.
I den fastslås att en konflikt inte får vara mer omfattande än nödvän-digt för att nå målet. En princip om att stridsåtgärder ska vara proportionella är dock redan praxis i Danmark. Och regeringens jurister tror därför inte att den domen kommer att påverka arbetsrätten.
I Köpenhamn samlar fackligt aktiva i vänsternätverket Fackligt Ansvar och LO Storköpenhamn in namnunderskrifter för att sätta press på regeringen och statsminister Anders Fogh Rasmussen att säkra konflikträtten, mot bakgrund av Lavaldomen.
Tidigare artiklar:
Läs också: artikeln ”Facklig kritik mot EU:s dom”, 31/1 2008
Läs också: artikeln ”Ministern vill höra parternas åsikter”, 18/1 2008
Läs också: artikeln ”Nya förhandlingar väntar om Laval”, 15/1 2008
Läs också: artikeln ”Nycander vill se gemensamt motstånd”, 8/1 2008
Läs också: analysen ”EU-domen ett nederlag för Sverige”, 19/12 2007
Läs också: artikeln ”Arbetsrättsexpert fasar lönedumpning”, 28 /12 2007
Läs också: artikeln: ”Avvisar fackens krav på lagändring”, 18/12 2007
Läs också: artikeln ”Domen innebär apartheid”, 18/12 2007
Läs också: artikeln ”EU slår ner på Byggnads blockad”, 18/12 2007
Läs också: artikeln ”EU-beslutet kan påverka strejkrätten”, 7/12 2007
Läs också: artikeln ”Strejkrätt ställs mot fri rörlighet”, 7/12 2007
Läs också: artikeln ”Facket får stöd för Vaxholmsblockad”, 23/5 2007
Läs också: artikeln ”Kollektivavtalen ska inte utnyttjas”, 23/5 2007
Läs också: artikeln ”Försiktig optimism i toppen”, 23/5 2007
Läs också: artikeln ”Krav på minimilöner i EU:s domstol”, 9/1 2007
Läs också: artikeln ”Vaxholmsmålet avgörs”, 21/12 2006
Läs också: artikeln ”Målet kommer upp i januari”, 1/12 2006
Läs också: artikeln ”Långdragen process väntar”, 20/11 2006