Ören på elpriset kan hota fabriken
Kenneth Johansson, fackordföranden på Bravikens pappersbruk, Norrköping. Foto Brita Nordholm/Scanpix. |
KLIMATPAKETET. För dem som jobbar på Bravikens pappersbruk utanför Norrköping blir klimatkrisen extra påtaglig. Där kan stigande energi- och råvarukostnader vara ett hot mot jobbet.
Att de globala klimatförändringarna skuttat upp i toppen på den politiska dagordningen i Europa var tydligt långt innan EU-kommissionen presenterade sitt klimatpaket i förra veckan. Och allvaret i situationen ifrågasätts inte på Braviken, men när EU-kraven nu riskerar att driva upp energipriserna ytterligare märks en känsla av att Sverige blir orättvist behandlat.
– Det finns ju en anledning till att vi har den här energikrävande industrin här i Sverige. Det beror ju på att vi har haft vattenkraften, så det betyder att vi har rätt grejer på rätt ställe. Då känns det lite avigt att vi ska råka ut för europeiska energipriser av den orsaken, säger Richard Wiklander som är massaoperatör. och styr processen som gör träflis till pappersmassa.
– Något annat som känns avigt är ju att de stängde Barsebäck, fyller en kollega i.
Utsatt läge
Bland de anställda vi talar med är både intresset för och kunskapen om energifrågor stor. Mekanisk pappersframställning kräver väldiga mängder energi, och bruket i Braviken är därför utsatt när elpriserna stiger. Drygt en procent – 1,65 terawattimmar – av den elenergi som förbrukas i Sverige varje år går till bruket och elkostnad ligger på cirka en halv miljard kronor per år.
– Om vi i stället skulle betala vad det kostar att producera vindkraft – ett aktuellt spotpris – då skulle Braviken ha svårt att överleva på marknaden, säger platschefen Rikard Wallin.
Med dessa kostnader är det en självklarhet för företaget att göra allt för att hålla nere energianvändningen.
– Investeringar i energieffektiviseringar är extremt lönsamma för oss, säger Rikard Wallin. Vi har precis gått igenom våra besparingsprojekt och vi ser projekt som har en återbetalningstid på mindre än ett år. I dag faller alla besparingar på värmeenergi ut som oljebesparingar, och eftersom oljan är så dyr som den är blir det väldigt mycket pengar.
Rikard Wallin |
Kina märks på avstånd
Parallellt med att kostnaderna för el och olja stiger ökar också råvarupriserna, bland annat genom att Kina börjat konkurrera om returpapperet och rysk virkesexport fördyras antingen genom tullar eller längre fraktvägar.
Under senare år har också en rad pappersbruk i både Sverige och Finland lagts ned eller dragit ner på kapaciteten och sagt upp personal.
– Vi ser ingen politisk vilja att underlätta för oss som industri, snarare kommer EU-kraven att ge ytterligare sämre sits, säger Rikard Wallin.
Braviken är ett av de modernaste pappersbruken i Sverige och företaget Holmen satsar på anläggningen. I augusti ska en ny produktionslinje stå klar. Den beräknas ha 25 procent lägre energiförbrukning än den massalinje från 1976 som den ersätter.
Hårdare tag väntar
I slutet av 2009 räknar företaget också med att ha ett stort sågverk i drift i anslutning till fabriken. Därifrån ska det komma flis till produktionen, och i nästa steg ska en ny, större fastbränslepanna ersätta all oljeförbränning med biobränsle.
Hittills har Holmen klarat sig på sina tilldelade utsläppsrätter, men tilldelningen kommer att stramas åt. Samtidigt ökar konkurrensen från pappersproducenter i till exempel Kanada – som skrivit på Kyotoprotokollet men ännu inte är del av något handelssystem med utsläppsrätter.
– Det finns alltid en oro, säger Kenneth Johansson, ordförande i brukets Pappersavdelning. Man funderar vart vi är på väg.
Läs också: reportaget "Klimathot kräver krafttag", 31/1 2008