Alla positiva efter första träffen
LO:s avtalssekereterare Erland Olauson och ordförande Wanja Lundby-Wedin pratar med journalister efter pressträffen med anledning av det första partsamrådet efter EG-domstolens dom i det Laval-målet. Foto Bertil Ericson/Scanpix. |
Regeringen ska formulera ett direktiv och en utredning ska skyndsamt tillsättas som ska anpassa svensk arbetsrätt till EU, enligt Sven Otto Littorin. Han är angelägen om att bevara den svenska kollektivavtalsmodellen.
– Utredningen ska arbeta nära parterna på arbetsmarknaden, sa han efter ett första möte med arbetsmarknadens parter i dag, måndag, på förmiddagen.
Både arbetsgivarna och facken LO, TCO och Saco representerades av sina högsta ledningar. Littorin beskrev själv mötet som sansat, lågmält och konstruktivt. Och LO:s avtalssekreterare Erland Olauson var nöjd efter träffen:
– Sven Otto Littorin vill inte ha lagstiftning av löner och allmänna villkor. Det är positivt. Från parternas sida förväntar vi oss inte att lagstiftaren ska lösa problemen åt oss, säger Erland Olauson.
Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin intervjuas efter pressträffen. Foto: Bertil Ericson/Scanpix. |
Avtal gäller
Lagstiftaren ska undanröja hinder så att parterna kan lösa dem via avtal, anser han.
När lex Britannia, som ger facken rätt att blockera företag med utländska avtal, tas bort måste den ersättas. Facken måste även i framtiden ha rätt att undantränga avtal som innebär lönedumpning, tycker Erland Olauson.
Men Sven Otto Littorin vill inte gå in på detaljer kring lex Britannia. Han säger endast att den ska tas bort eftersom den står i strid med EU-rätten.
Två lagar ändras
Efter det första mötet i dag står det klar att det blir lagändringar på två områden, lex Britannia i medbestämmandelagen och utstationeringslagen. Det kan också bli andra ändringar för att få kopplingen mellan EU-rätt och svensk rätt att fungera, enligt Sven Otto Littorin.
Sven Otto Littorin vill dock ännu inte ha någon uppfattning om hur utstationeringslagen ska förändras.
Men att den måste ändras, anser även Erland Olauson. Den måste omformuleras så att den uppfyller domstolens utslag samtidigt som den skyddar den svenska modellen, tycker han.
Bygglönerna
Erland Olauson var efter mötet också tydlig med att Byggnads avtal måste innehålla en lönenivå som är tydlig för de utländska företagen som är tillfälligt i Sverige.
– De måste veta när de kommer hit vilken lön de ska betala sina anställda. Det går inte att ha någon sorts genomsnittslöner som ska förhandlas fram, säger också Sture Nordh, TCO:s ordförande.
En utredning tillsätts så snabbt som möjligt. Den ska lämna förslag på lagändringar både när det gäller lex Britannia i medbestämmandelagen och utstationeringslagen samt titta på konsekvenser av Viking Linedomen.
I utredningen ska finnas juridisk spetskompetens, betonade Sven Otto Littorin. Regeringen kommer inte att vänta på domen i Arbetsdomstolen utan ska gå snabbt fram.
Nöjd arbetsgivare
Samtalen var bra, anser också Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström.
– EU-domen är en kritik mot svensk lagstiftning och avtal. Svenska modellen måste anpassas till det europeiska regelverket, säger han.
– Varuproducerande företag är sedan länge vana vid konkurrens från utländska företag. En arbetare i Volvo vet vad det innebär att bli jämförd och anpassar sig. Den konkurrensen har nu nått byggbranschen, säger Urban Bäckström.
FAKTA: Så funkar utstationeringslagen i dag
Den gäller arbetsgivare från ett annat EU-land som tar med sig arbetskraft från hemlandet för att arbeta tillfälligt i Sverige. Svenska lagar om semester, föräldraledighet, jämställdhet samt lagar som förbjuder diskriminering i arbetslivet gäller vid utstationering. Men när det gäller löner hänvisar lagen i dag till parterna på arbetsmarknaden.
Tidigare artiklar:
Läs också: artikeln ”Ministern vill höra parternas åsikter”, 18/1 2008
Läs också: artikeln ”Nya förhandlingar väntar om Laval”, 15/1 2008
Läs också: artikeln ”Nycander vill se gemensamt motstånd”, 8/1 2008
Läs också: analysen ”EU-domen ett nederlag för Sverige”, 19/12 2007
Läs också: artikeln ”Arbetsrättsexpert fasar lönedumpning”, 28 /12 2007
Läs också: artikeln: ”Avvisar fackens krav på lagändring”, 18/12 2007
Läs också: artikeln ”Domen innebär apartheid”, 18/12 2007
Läs också: artikeln ”EU slår ner på Byggnads blockad”, 18/12 2007
Läs också: artikeln ”EU-beslutet kan påverka strejkrätten”, 7/12 2007
Läs också: artikeln ”Strejkrätt ställs mot fri rörlighet”, 7/12 2007
Läs också: artikeln ”Facket får stöd för Vaxholmsblockad”, 23/5 2007
Läs också: artikeln ”Kollektivavtalen ska inte utnyttjas”, 23/5 2007
Läs också: artikeln ”Försiktig optimism i toppen”, 23/5 2007
Läs också: artikeln ”Krav på minimilöner i EU:s domstol”, 9/1 2007
Läs också: artikeln ”Vaxholmsmålet avgörs”, 21/12 2006
Läs också: artikeln ”Målet kommer upp i januari”, 1/12 2006
Läs också: artikeln ”Långdragen process väntar”, 20/11 2006