Det kan bli aktuellt att ändra utstationeringslagen med anledning av utslaget från EU:s domstol i Laval-målet. I dag, fredag, under en riksdagsdebatt om domens konsekvenser och den svenska modellens framtid meddelade arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin att han är villig att lyssna på fackets krav.

– All relevant lagstiftning måste upp till diskussion, sa han under debatten och intygade och det också gäller utstationeringslagen, så som facket krävt.

LO vill ändra utstationeringslagen så att det tydligt framgår att svenska kollektivavtal ska gälla även utländska företag som är tillfälligt i Sverige, men regeringen har tidigare varit avvisande.

Samråd med parterna
Direkt efter domen, sa Sven Otto Littorin att det i första hand är ändringar i Lex Brittania, som måste ändras. Lex Brittania är en regel som tillåter svenska fack att ta till stridsåtgärder mot utländska företag även om de omfattas av kollektivavtal i sina hemländer, men den lagregeln underkändes av EG-domstolen som ansåg den vara diskriminerande.

Regeringen har bjudit in arbetsmarknadens parter till ett samråd den 28 januari för att diskutera vilka konsekvenser Laval-domen får på svensk arbetsmarknad, och vilka lagar som kan behöva ändras.

– Jag vill ha en förutsättningslös diskussion den 28 januari. Jag vill se hur parterna tolkar domen, vilka åtgärder de är beredda att vidta och vilka önskemål de har på oss, säger han.

Utredning väntar
Regeringen håller redan på med en juridisk analys av domen och dess effekter, och en utredning ska också tillsättas efter samrådet med arbetsmarknadens parter, meddelade Sven Otto Littorin i dag.

Socialdemokraterna som tillsammans med vänsterpartiet tagit initiativ till riksdagsdebatten var efter debatten nöjda med regeringens besked.

– Det är glädjande att Sven Otto Littorin nu säger sig vilja se över utstationeringslagen, vilket han sa att han absolut inte skulle göra direkt efter domen. Det är också bra att han samlar parterna för att diskutera det här, säger Sven-Erik Österberg (s).

De organisationer som bjudits in till samrådet är LO, TCO och Saco på den fackliga sidan och arbetsgivarorganisationerna Svenskt Näringsliv, Arbetsgivarverket och Sveriges Kommuner och Landsting.

Tidigare artiklar:
Läs också: artikeln ”Nya förhandlingar väntar om Laval”, 15/1 2008
Läs också: artikeln ”Nycander vill se gemensamt motstånd”, 8/1 2008

Läs också: analysen ”EU-domen ett nederlag för Sverige”, 19/12 2007
Läs också: artikeln ”Arbetsrättsexpert fasar lönedumpning”, 28 /12 2007

Läs också: artikeln: ”Avvisar fackens krav på lagändring”, 18/12 2007
Läs också: artikeln ”Domen innebär apartheid”, 18/12 2007
Läs också: artikeln ”EU slår ner på Byggnads blockad”, 18/12 2007

Läs också: artikeln ”EU-beslutet kan påverka strejkrätten”, 7/12 2007
Läs också: artikeln ”Strejkrätt ställs mot fri rörlighet”, 7/12 2007
Läs också: artikeln ”Facket får stöd för Vaxholmsblockad”, 23/5 2007

Läs också: artikeln ”Kollektivavtalen ska inte utnyttjas”, 23/5 2007
Läs också: artikeln ”Försiktig optimism i toppen”, 23/5 2007
Läs också: artikeln ”Krav på minimilöner i EU:s domstol”, 9/1 2007

Läs också: artikeln ”Vaxholmsmålet avgörs”, 21/12 2006
Läs också: artikeln ”Målet kommer upp i januari”, 1/12 2006
Läs också: artikeln ”Långdragen process väntar”, 20/11 2006