Argumenten mot kärnkraften har blivit starkare, skriver Aftonbladet i polemik med folkpartiledaren Jan Björklund som vill bygga fyra nya reaktorer efter nästa val.

Den bedömningen är tidningen ensam om. Dagens kärnkraftverk är betydligt säkrare än gårdagens. Frågan om hur avfallet ska hanteras är inget problem; vad som diskuteras är vilka lösningar som är bäst.

I land efter land fattas beslut om byggstart för nya kärnkraftverk. Nu senast har Storbritanniens premiärminister Gordon Brown aviserat en omfattande nybyggnad av engelska kärnkraftverk.

Skälen för kärnkraften är starkare än tidigare

Även den mest inbitne kärnkraftmotståndare borde kunna erkänna att skälen för kärnkraften är starkare än tidigare, allrahelst om vi betänker alternativen.

Aftonbladet anser att vi med hjälp av energibesparingar och vindkraft kan klara av vår framtida elförsörjning.

Antagandet är ett uttryck för ett optimistiskt önsketänkande. Kärnkraften svarar idag för hälften av elproduktionen – att täcka ett så stort bortfall med vindsnurror och besparingar låter sig inte göras.

Att vi behöver få till stånd en bättre hushållning med el är ostridigt. Men vad Aftonbladet bortser från är att vi även måste använda elen på fler områden om vi ska kunna avvärja klimathotet.

Den energipolitiska utmaningen handlar om att snabbt och radikalt minska förbrukningen av fossila bränslen. Enligt FN:s klimatpanel måste förbrukningen av kol och olja minska med minst femtio procent på några årtionden.

En så omfattande omställning kräver ökad användning av miljövänlig el. För svensk del handlar det om att ersätta oljeuppvärmning av bostäder med värmeväxlare och jordvärme, en utbyggnad av spårbundna transporter och satsning på elbilar i stadstrafik.

Snabb utbyggnad möjlig

Kärnkraften är ingen universallösning. Men tekniken är beprövad. En utbyggnad av ett antal reaktorer kan ske snabbt.
Vi bör dessutom intensifiera forskningen kring den nya generationen kärnkraftverk som förbränner det högaktiva avfallet och inte kan råka ut för en härdsmälta.

Detta står inte i motsättning till att vi satsar på vindkraft, solpaneler och effektivisering av vattenkraften.

Men de möjliga tillskotten från dessa energikällor är begränsade – och de två förstnämnda är dessutom dyra, för de kräver vid omfattande användning att man investerar i reservkraftverk som kan kopplas in när det inte blåser och när solen inte skiner, vilket som bekant händer.

Jan Björklunds utspel om kärnkraften tvingar alliansregeringens partier och socialdemokratin att bekänna färg i energipolitiken.

Omställningen av energisystemet måste påbörjas nu. Vi kan inte drömma om lösningar som inte finns. Vi måste använda oss av den teknik vi känner till – och kärnkraften är en teknik som vi är riktigt bra på.