Coop Konsum i Leksand har sagt upp fem heltidsanställda – i syfte att återanställa dem på deltid. Samtidigt ska ny, deltidsanställd personal tas in.

– Jag förstår inte hur Konsum kan hänvisa till arbetsbrist, säger Roger Hemming, ombudsman vid Handels avdelning 13 i Dalarna. Syftet är ju bara att ersätta de fem heltidstjänsterna med fler deltider.

– Jag förlorar 4.000 kronor i månaden på att gå ner till deltid, säger Anki Lundgren, en av de fem uppsagda kvinnorna, som arbetat i butiken i 20 år. Det blir kärvt, vi har redan låga löner. Dessutom försämras min pension.

En försöksbutik
Enligt Coops informationschef Magnus Frisk har Konsum i Leksand varit en försöksbutik med ovanligt många heltidsanställda: tolv heltider och två deltider. Men försöket har misslyckats – det är omöjligt att få till rätt bemanning vid alla tidpunkter.

– Därför vill vi ändra till sju heltider och tio deltidstjänster, säger Magnus Frisk. De fem heltidsanställda erbjöds deltidstjänster på 31,25 timmar i veckan. När de tackade nej har vi sagt upp dem. Men de har förtur till de nya deltidsjobben. Och eftersom de kan
stämpla upp till heltid drabbas de inte ekonomiskt.

Del av större strategi
Handels hävdar att arbetsgivaren har brutit mot lagen om anställningsskydd och medbestämmandelagen, och har kallat till förhandling den 19 december. Roger Hemming tror att uppsägningarna i Leksand är en del i en större strategi.

– Något nytt har hänt i Konsum, säger Roger Hemming. Butiken i Mora vill skapa nya tjänster på tolv respektive 9,75 timmar i veckan, allt för att öka flexibiliteten.

– Lyckas vi inte sätta stopp nu, så kommer fler heltidsanställda att sägas upp.