/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2007/h_bauman_4907.jpg
Heli Bauman sa upp sig efter tre år på skandalföretaget Curanda utan en enda löneförhöjning. Hon och tre andra före detta anställda gjorde en lex Sarah-anmälan mot företaget i somras, eftersom de inte ansåg att kunderna fick den vård de hade rätt till och kommunen beviljat. Foto Jonas Ekströmer/Scanpix.

Inga löneökningar, kortare semester och rädd personal. Heli Bauman är mycket kritisk till sin förra arbetsgivare Curanda.
– Ingenting fungerar och ingen vågar säga något för då får de sparken, säger hon.

Heli Bauman hade jobbat på Curanda i tre och ett halvt år när hon sa upp sig i våras. Under den tiden hade hon inte fått en enda löneförhöjning. Hon hade dessutom kortare semester än sina kollegor på företag med kollektivavtal, och vet fortfarande inte om hon var försäkrad under arbetstiden.

– Chefen sa att hon betalade in något men jag fick aldrig se papper på det, säger hon.

Olika skräckberättelser
I tidningen Kommunalarbetaren har flera före detta anställda berättat om hur de råkat illa ut på Curanda. En polsk kvinna inkvarterades hos sin kund och jobbade dygnet runt. En man fick sparken för att han pratat med facket, och hans kollega fick aldrig något anställningsbevis trots upprepade krav.

Heli Bauman och tre andra före detta anställda gjorde också en lex Sarah-anmälan mot företaget i somras. De ansåg att Curandas kunder inte fick den vård de behövde.

– Kunderna fick inte det de hade rätt till. Personalen fick systematiskt kortare tid hos kunderna än det hjälpbehov kommunen beviljat.

"Goda arbetsförhållanden"
Kommunen lade dock ner anmälan. Det kunde inte styrkas att företaget hade gjort fel. Ägaren Pirjo Leppiaho Tuunainen nekar till alla anklagelser. Hon säger att kunderna får bra vård och att personalen har goda arbetsförhållanden. De får vara med och bestämma på företaget även utan kollektivavtal.

Att hon skulle uppmana personal att gå ut facket och sparka personer som är med i facket är nonsens, säger hon.

– Jag har inte sparkat någon för att den varit med i facket. Den du tänker på fick sparken för att han var provanställd och inte skötte sitt jobb. Han var hemma hos sin tjej i stället för att jobba.

Att Heli Bauman inte fick några löneökningar förklarar hon med att hon, liksom många andra anställda, inte förtjänade det.

– Alla är inte värda löneökningar, men jag har många som fått det också. De har gjort mer än bara jobbat som vanligt och därför förtjänat högre lön.

Men du ger inga årliga löneökningar som andra företag?

– Nej mina anställda har högre lön från början. De vet om att de inte får höjningar varje år hos mig.

Pirjo Leppiaho Tuunainen säger att hon inte förstår varför Kommunal har försatt just hennes företag i blockad. Det gör däremot Heli Bauman.

– Jag kan bara inte förstå varför de inte ingripit tidigare, och varför de inte står kvar utanför företaget. Nu tror många att det är över fast ingenting egentligen har hänt, säger hon.

FAKTA: Lex Sarah
Lex Sarah innebär att den som jobbar i äldre- eller handikappomsorg är skyldig att anmäla övergrepp eller andra allvarliga brister till kommunen. Namnet kommer av undersköterskan Sarah Wägnert, som berättade om förhållandena vid vårdhemmet Polhemsgården i Solna i oktober 1997.

Läs också: artikeln "Curanda lever väl i blockaden", 7/12 2007