Stora branschskillnader på lönelyften
Löneutvecklingen på hela arbetsmarknaden har under det senaste året varit 2,9 procent – en bra bit från Konjunkturinstitutets förväntade 4,3 procent.
Medlingsinstitutets statistik, som presenteras i dag, måndag, visar att löneökningarna för arbetare i handeln och i hotell- och restaurangbranschen varit 4,8 procent det senaste året. Samtidigt har byggnadsarbetarna fått påslag på 2,5 procent, och industriarbetarnas inkomst har ökat med 3,8 procent.
Inte i mål än
Medlingsinstitutets Christina Eurén säger att lönepåslagen är förhållandevis låga, och det tror hon beror på att många lokala avtal inte är klara.
Tjänstemännen i industrin, byggbranschen samt inom handeln och hotell- och restaurangbranschen visar en betydligt lägre löneökning än arbetarna. Christina Eurén förklarar att det brukar vara så. Tjänstemännens lokalavtal tar längre tid.
Konjunkturinstitutets prognoschef Urban Hansson Brusewitz ser i dag ingen anledning att ändra prognoserna. Det är för tidigt. Han säger att de lokala avtalen med all säkerhet kommer att höja löneökningstalen före årets slut.
Lägre tryck
– Skulle löneökningarna bli lägre än väntat utan att konjunkturen viker så kommer det att bidra till ett lägre kostnadstryck och ett lägre inflationstryck i ekonomin, säger han.
Medlingsinstitutets statistik bygger på Statistiska centralbyråns material som publicerades i fredags. En skillnad är dock att Medlingsinstitutet räknar in arbetarnas övertidsersättning, tjänstemännens rörliga tillägg och de avtalade engångsbeloppen för anställda i kommuner och landsting.
Läs också: artikeln ”Medlingsinstitutet letar förklaringar”, 30/11 2007