"Vd-lönerna alldeles för höga"
Torsten Jansson har byggt upp klädkoncernen New Wave. Han vill hålla nere direktörernas garanterade löner. – Problemet är inte höga fasta löner när det går bra. Problemet är höga löner när det inte går bra, anser han. |
Max 100.000 kronor i fast månadslön oavsett hur stort företaget är. Plus en möjlighet att tjäna betydligt mer i bonus och optioner när företaget går bra och växer.
Så vill Torsten Jansson, mannen bakom klädkoncernen New Wave, att vd:ar ska avlönas. Och han är kritisk till dagens system.
– Jag tycker vd-lönerna är alldeles för höga, framför allt de fasta lönerna. Det finns många exempel på företag som lägger ner verksamheter och som nästan går under men som har en vd med jättelön. Det är inte trovärdigt.
Torsten Jansson är entreprenör, verksam framför allt i klädbranschen men har också gjort en uppmärksammad insats i småländska Glasriket genom att sätta ny fart på glasbruk som Orrefors, Kosta och Boda. Det senaste året har han dock orsakat störst rubriker genom sin partner och sambo, förra s-ministern Ulrika Messing.
Om sin syn på löner har Torsten Jansson skrivit i boken I halvtid, som handlar om hur han byggde upp New Wave-koncernen. Det är en sannsaga som löper från motivtryckning på t-shirts i föräldrarnas källare till dagens miljardkoncern.
Som vd tog Torsten Jansson förra året själv ut endast 833.000 kronor i lön från sitt företag. Men så hade han också andra inkomster att luta sig emot. 27,3 miljoner kronor i kapitalinkomst gör att han hamnar på tionde plats i näringslivets inkomstliga.
Med sådan inkomst är det förstås lätt att kritisera höga fasta löner?
– Nja, fast vi lever som vi lär i koncernen. Cheferna i New Waves dotterbolag har i förhållande till andra jämförbara företag väldigt låga löner. Men när det går bra har de å andra sidan väldigt höga inkomster.
Höga fasta löner ser Torsten Jansson framför allt som ett trovärdighetsproblem.
– Om jag till exempel går till facken på Orrefors, Kosta, Boda och säger att de får hålla nere sina krav därför att läget är kärvt – då kan jag inte samtidigt ta ut en skyhög lön själv.
Torsten Janssons modell för hur en vd-lön ska byggas ut ser ut så här:
- En fast del som ska vara låg. Max 100.000 kronor i månaden oavsett företagets storlek ger en årslön på 1,2 miljoner kronor.
- En bonusdel som kan vara olika hög, beroende på bolagets storlek. För ett normalt börsbolag bör det vara ett belopp som är fyra gånger så stort som den fasta lönen. Om bolaget går bra så kan det ge sammanlagt ge 6 miljoner kronor i lön till vd.
- Utöver det kan Torsten Jansson tänka sig att både vd och de anställda köper in sig i bolaget via optioner. För utfallet av sådana optioner ser han ingen övre gräns.
– Går företaget jättebra, och både värdet för aktieägarna och antalet anställda ökar, och man bidrar till samhällets utveckling då har jag inga problem med att vd kan få ut 100 miljoner.
Men hälften av de 100 vd:arna i LO-Tidningens genomgång har löner som är högre än 6 miljoner kronor och genomsnittet tjänar 34 industriarbetarlöner. Är det rimligt?
– Det är en svår fråga att svara på. Jag vänder mig inte mot att vd får en hög lön om företaget går bra.
– Problemet är inte höga löner när det går bra, det stora problemet är höga löner när det inte går bra.
Läs också: artikeln ”57 procents lönelyft på tre år”, 29/11 2007
Läs också: artikeln ”Han tjänade mest”, 29/11 2007
Läs också: artikeln ”Ericssonchefen har tredubbel lön”, 29/11 2007
Läs också: artikeln ”320 direktörer – här är kvinnorna”, 29/11 2007
Peeter-Jaan Kask
Frilansjournalist
Skriv ett e-postbrev till redaktionen