Avtalet mellan Vårdförbundet och Sveriges Kommuner och Landsting gäller till vidare och uppsägningstiden är fem månader. När nu Vårdförbundet säger upp avtalet ska ett nytt förhandlas fram till den 1 april nästa år.

Årets avtalsrörelse är ännu inte avslutad. På vissa håll i landet har löneökningen stannat på 2 procent i år. I Dalarna, däremot, blev ökningen 5,7 procent. För de tre senaste åren har ökningen varit i snitt 2 procent.

–  Vi är missnöjda med nivåerna i löneöversynen som genomförs nu och med lönebildningsprocessen. Värderingen är inte tillräckligt knuten till det arbete våra medlemmar utför eller den kunskap de har som akademiskt utbildade, säger förhandlingschef Margareta Öberg.

Trivs med det lokala
Avtalet har beskrivits som ett av arbetsmarknadens modernaste. Lönebildningen har sedan år 2000 skett lokalt, inte centralt.

– Vi kanske inte kommer till tals så bra med arbetsgivaren, varken den enskilda medarbetaren eller den lokala organisationen, säger Margareta Öberg men tillägger att det inte finns något som helst tryck för att åter centralisera processen.

I stället måste bättre dialoger föras som också kopplas till hur mycket pengar som måste finnas i kommunernas och landstingens budget.

– Vi vill jobba för bättre lönebildningsprocesser där man ser en helhet, inte bara lönen som ett stuprör och produktionen som ett stuprör, utan utgå från hela teamet och den kunskap som finns där.

Lönenivån en värderingsfråga
Avtalet berör 80.000 sjuksköterskor, barnmorskor, röntgensjuksköterskor och biomedicinska analytiker och dessa gruppers olika kunskaper måste värderas högre i förhållande till exempelvis läkarnas medicinska kunskaper, anser facket.

Sveriges Kommuner och Landstings förhandlingschef Staffan Löwenborg hade vid tretiden på onsdagen ännu inte mottagit uppsägningen och ville då inte kommentera vare sig händelsen eller hur han tycker att lönebildningen har fungerat.