/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2007/kentucky_1_4407.jpg
Keith Adkins och Thomas Hill hälsar på hos Jean Long under sin dörrknackningsturné. Foto: Jeff Gentner.


På tisdag går väljarna i Kentucky till guvernörsval. Fackföreningarna storsatsar i valkampanjen och trimmar kampanjmaskinen inför nästa års stora utmaning.

– Se till att du går och röstar. Steve har en rejäl ledning i opinionsmätningarna, men det är viktigt att vi tar oss till vallokalen, säger rörläggaren Keith Atkins.

Tillsammans med stålverksarbetaren Thomas Hill var han i lördags förmiddag ute och knackade dörr i Ashland, Kentucky, USA. Ashland, som ligger vid Ohiofloden, är en arbetarstad.

Steve heter Beshear i efternamn och är demokraternas utmanarkandidat till guvernörsposten. Fackföreningsrörelsen har gett demokraten sitt helhjärtade stöd, och satt in stora resurser för att få bort republikanen Ernie Fletcher från guvernörsjobbet.

Med sig har Keith Atkins och Thomas Hill en karta med vägbeskrivning och en lista med 36 adresser. De ska knacka på hos nuvarande eller pensionerade fackmedlemmar. Och de som inte öppnar får ett nytt besök i morgon, lördag. En som är hemma är Paul Howard. Han har gått i pension efter 38 år på ett av ortens stora stålverk.

– Jag missar aldrig att rösta. Den här gången kommer jag att rösta för Beshear. Huvudanledningen är att den sittande guvernören benådade sina kompisar i en skandal för ett par år sedan. Vi behöver inte ytterligare en skurk till politiker, säger Paul Howard.

På flera fronter
Keith Atkins och Thomas Hill är två av dryga hundratalet frivilliga som denna morgon knackar dörr runtom i Ashland. Liknande
promenader hålls i flera städer runtom i delstaten lördagarna före valet.

Det gäller att mobilisera de fackliga väljarna i Kentucky, drygt 340.000 personer. Med ett förväntat röstantal på 1,2 miljoner säger enkel matematik att var fjärde röst kan komma från en facklig väljare. Dörrknackning är bara en del i fackets kampanj. Utanför arbetsplatser står frivilliga och delar ut flygblad vid skiftbyten. En telefonbank har upprättats för att ringa arbetarfamiljer i delstaten och informera dem om valet.

Arbetet leds av delstatliga AFL-CIO. Men bakom sig har de den nationella organisationen, som bidrar med personal och pengar. Kampanjmaskineriet som rullats ut i Kentucky är detsamma som kommer att sättas i bruk i nästa års presidentval.

– Vi började det här arbetet i mitten på 90-talet. Sedan dess har våra metoder förfinats allteftersom. Tidigare gick vi efter geografi, var folk bodde. Numera följer vi individer, säger Bernard Pollack, kampanjstrateg på nationella AFL-CIO.

Med egna telefonundersökningar mäter organisationen om medlemmarna fått del av den fackliga valinformationen samt vem de tänker rösta på. Den senaste visade att 70 procent planerar att rösta på Steve Beshear.

Massivt missnöje
Den fackliga satsningen i guvernörsvalet är den största någonsin i Kentucky. Bakom rekordmobiliseringen ligger ett massivt missnöje med den sittande guvernören, som när han tillträdde var den första republikanen på posten på 30 år.

– Ernie Fletcher har fullföljt en extremt anti-facklig agenda under sina fyra år. Han har sökt direkt konfrontation med oss. Han är den mest löntagarfientliga guvernören i mannaminne, säger Bill Londrigan, ordförande för delstatens AFL-CIO.

Två av republikanens hjärtefrågor har gjort honom till fackets fiende. Han vill ta bort en lag som säger att anställda vid offentliga bygg- och vägprojekt ska ha kollektivavtalsenlig lön, och han vill göra Kentucky till en rätt-att-arbeta-delstat. Guvernören gjorde misslyckade försök att få igenom lagändringarna förra året, men har lovat pröva igen om han blir återvald.

Rätt-att-arbeta-lagen, eller rätt-att-arbeta-för-mindre som facket kallar den, är något som den amerikanska fackföreningsrörelsen motarbetar runtom i hela USA. Hittills har knappt hälften av delstaterna infört dessa lagar. I USA är facken vid arbetsplatser med facklig representation skyldiga att representera även personer som inte är medlemmar i tvister med arbetsgivaren. Och i delstater med rätt-att-arbeta-lagstiftning har facken inte rätt att kräva medlems- eller representationsavgift av dessa.

– Syftet med lagen är att underminera fackföreningarna. Den försvagar oss ekonomiskt och bryter ner den fackliga solidariteten. En betalande medlem kan tvingas jobba sida vid sida med någon som inte betalar, men åtnjuter alla fördelar av facklig representation, säger Bill Londrigan.

Kärvare klimat
Kentucky har ett viktigt geografiskt läge för fackföreningsrörelsen. Delstaten utgör en sydlig utpost av den fackföreningsvänliga nordöstra delen av USA. I södern, där klimatet är betydligt kärvare för facken, har alla delstater antagit rätt-att-arbeta-lagen. Vid ytterdörrarna i Ashland är detta dock inte en fråga som dyker upp. Det som diskuteras är jobben, skolan och sjukvården. Många har redan bestämt vem de ska rösta på.

– Hittills har jag inte träffat en enda person som sagt att han eller hon ska rösta på Fletcher, säger Thomas Hill.

FAKTA: Här bor 4,1 miljoner
Delstaten har 4,1 miljoner invånare och ligger i den centrala delen av östra USA. Kentucky är en av tre delstater som går till guvernörsval i år. Valdeltagandet väntas ligga på dryga 40 procent.

Bland väljare som registrerat partitillhörighet är tre av fem demokrater. Men i den nationella politiken har republikanerna vunnit fem av de sju senaste presidentvalen. 

Den fackliga organisationsgraden i Kentucky är 9,8 procent, något under det nationella genomsnittet 12 procent.