De flesta av Svenskt Näringslivs 3.000 företag som inte har tecknat kollektivavtal återfinns inom arbetsgivarorganisationen Svensk Handel.

Samtidigt har Svensk Handel kollektivavtal som en grundläggande affärsidé. Föreningen har sex anställda medlemsvärvare som ringer runt till företag för att övertala dem att bli medlemmar.

Men att uttala sig till stöd för Handels kamp för kollektivavtal i det aktuella fallet vid butikskedjan Videomix är inte aktuellt. Facket strejkar och utför blockad för att förmå företaget att teckna kollektivavtal. Bland annat får de anställda inte ut ob-tillägg.

– Vi aktiverar oss inte i konflikten på något sätt. Vi står utanför. Företaget vet att vi finns, säger Jörgen Schultz. 

Borde tagit efter Wanja
Facket tycker däremot att också arbetsgivarorganisationen kunde uttala sitt stöd på liknande sätt som till exempel LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin gjort.

Tycker inte arbetsgivarna att det är lönt att försvara den svenska kollektivavtalsmodellen, undrar facket.

– Svensk Handel rekryterar ju medlemmar. Och de skulle kunna gå ut och säga att det är bra att Handels försöker få till ett avtal, säger Handels andre vice ordförande Tommy Tillgren.

– Det är ett krypskytte, ingen vågar träda fram. Det är den diskussionen vi vill få fram, säger han.

Men något propagerande blir det inte tal om, anser Jörgen Schultz.

– Att vara medlem är en fullständigt frivillig sak.

Ingen nödhamn
Företaget har hört sig för om vad som gäller. Att bli medlem utan att teckna avtal är inte aktuellt. Om facket så begär och om det finns medlemmar, så ska avtal tecknas.

– Skulle de begära inträde, kan de inte söka nödhamn hos oss, säger Jörgen Schultz.

I går begärde Handels nya sympatiåtgärder från Livs, som varslade Axfood Snabbgross AB. Handels har sedan tidigare begärt sympatiåtgärder från Handels som varslat Axfood Närlivs AB, Transport som varslat Ekdahls Åkeri och Livs som varslat Carlsberg och Coca-Cola Distributören AB.

Läs också: artikeln "Sympatiåtgärderna i full rullning", 3/10 2007

Läs också: artikeln "Handelskonflikten trappas upp", 28/9 2007
Läs också: artikeln "Strejk och blockad hotar videobutiker", 4/9 2007